Často jsem se setkala s tím, že lidé nemají rádi candáta, protože má hodně kostí. Z toho lze snadno vybruslit filetami, pokud se s nimi neradi “patláte”, tak skvěle připravené lze koupit v Lidlu. Pokud budete mít štěstí, tak budou i v akci. Candát má jemné bílé maso, které dobře vyváží pikantní pyré kořenové zeleniny a citronu. Pokud neseženete baby špenát, tak ho dobře nahradí také salát polníček.
Candát s mrkvovo-petržeovým pyré s citronem
- 240g filet z candáta
- citron
- sůl, pepř
- tymián
- 2 lžíce olivového oleje
- 2+2 lžíce másla
- 2 kořenové petržele
- 4 mrkve
- polníček/baby špenát
Nejdříve si připravíme základ zeleninového pyré – petržele a mrkve očistíme a nakrájíme na kostky. Do hrnce nalijeme trochu vody, přidáme připravenou zeleninu a trochu soli. Necháme vařit doměkka a poté slijeme. Do uvařené zeleniny přidáme 2 lžíce másla, lžičku tymiánu, sůl, pepř a lžíci citrónové šťávy. Vše poté přesypeme do mixéru a rozmixujeme dohladka, dochutíme solí a pepřem dle chuti. Candáta omyjeme, filety přepůlíme, zakapeme citrónovou šťávou, posypeme solí a trochou tyminu. V nepřilnavé pánvi rozpálíme olivový olej a zbylé dvě lžíce másla a filety na této směsi opečeme stranou s kůží. Rybu opékáme na středním plamenu tak dlouho, dokud kůže není křupavá a zároveň hotová i druhá strana ryby. Hotovou rybu servírujeme na zeleninovém pyré s lístky polníčku a kousky citronu.