Určitě znáte někoho, kdo nemá rád burgery kvůli tomu, že jsou mastné a těžké nebo z důvodu, že nemá rád hovězí. Pro takové je tento recept, nebo pokud chcete zkusit něco nového, méně tradičního. Na bulky používám výborné máslové těsto, díky kterému jsou nadýchané a zároveň křupavé. Kachnu peču klasicky pozvolna pouze se solí a kmínem. A nakonec salát coleslaw je odlehčený řeckým jogurtem.
Burger s trhanou kachnou a salátem coleslaw
(4 porce)
- 60ml mléka
- 60ml vody
- 10g droždí
- lžíce cukru
- 200 hladké špaldové mouky
- vejce
- 2 lžíce másla
- kmín
- 1/2 kachny
- kmín
- sůl
- 1/2 středního zelí
- mrkev
- 4 lžíce řeckého jogurtu
- 2 vrchovaté lžíce majonézy
- lžíce vinného octa
- lžička citrónové šťávy
- lžíce cukru
- lžička soli
- čerstvý pepř
Recept si lze rozdělit do dvou dnů, první upéct kachnu a také bulky, které lze rozpéct a druhý den připravit salát. Kachnu omyjeme, pečlivě nasolíme asi 2 lžícemi soli a hustě posypeme kmínem. Přendáme ji do pekáčku, trošku podlijeme vodou a pekáč zakryjeme víkem nebo alobalem. Kachnu pečeme na 180 stupňů zakrytou po dobu 3 hodin. Poté ji odkryjeme a ještě půl hodiny dopečeme. Během této doby ji alespoň jednou přelijeme výpekem. Po upečení necháme kachnu zchladnout, obereme z ní maso a roztrháme ho vidličkami. Pokud máme rádi kachní maso “mastnější”, přelijeme ho částí výpeku.
Na bulky si smícháme mléko s vodou a mírně ohřejeme, aby bylo teplé, ne horké. Poté přidáme cukr a nadrobené droždí. Směs promícháme a necháme vzejít kvásek (trvá cca 15minut). Vedle v míse smícháme mouku se solí, přidáme 1/2 rozšlehaného vejce a rozpuštěné máslo. Nakonec přilijeme kvásek a uhněteme hladké těsto, které necháme na teplém místě hodinu a půl kynout (mísu zakryjeme utěrkou nebo potravinovou folií). Poté z těsta vytvoříme 4 kulaté bulky, přendáme je na plech vyložený pečícím papírem, potřeme druhou polovinou rozkvedlaného vajíčka a povrch posypeme kmínem. Bulky necháme ještě půl hodiny kynout a potom je upečeme dozlatova v troubě rozehřáté na 150 stupňů, trvá to cca 30 minut.
Na salát coleslaw nakrouháme najemno zelí a přidáme k němu nahrubo nastrouhanou mrkev. Vedle v misce prošleháme metlou ingredience na dresing – řecký jogurt, majonézu, vinny ocet, citrónovou šťávu, cukr, sůl a pepř. Dresing přidáme k zelí s mrkví, promícháme a necháme alespoň hodinu uležet v lednici.
Nakonec zkompletujeme burgery – bulky rozřízneme, naplníme coleslawem a trhanou kachnou a pořádně k sobě obě půlky přimáčkneme.