Předkrmy a hlavní jídla,  RECEPTY

Burger s trhanou kachnou a salátem coleslaw

  Určitě znáte někoho, kdo nemá rád burgery kvůli tomu, že jsou mastné a těžké nebo z důvodu, že nemá rád hovězí. Pro takové je tento recept, nebo pokud chcete zkusit něco nového, méně tradičního. Na bulky používám výborné máslové těsto, díky kterému jsou nadýchané a zároveň křupavé. Kachnu peču klasicky pozvolna pouze se solí a kmínem. A nakonec salát coleslaw je odlehčený řeckým jogurtem.

Burger s trhanou kachnou a salátem coleslaw

(4 porce)

  • 60ml mléka
  • 60ml vody
  • 10g droždí
  • lžíce cukru
  • 200 hladké špaldové mouky
  • vejce
  • 2 lžíce másla
  • kmín
  • 1/2 kachny
  • kmín
  • sůl
  • 1/2 středního zelí
  • mrkev
  • 4 lžíce řeckého jogurtu
  • 2 vrchovaté lžíce majonézy
  • lžíce vinného octa
  • lžička citrónové šťávy
  • lžíce cukru
  • lžička soli
  • čerstvý pepř

Recept si lze rozdělit do dvou dnů, první upéct kachnu a také bulky, které lze rozpéct a druhý den připravit salát. Kachnu omyjeme, pečlivě nasolíme asi 2 lžícemi soli a hustě posypeme kmínem. Přendáme ji do pekáčku, trošku podlijeme vodou a pekáč zakryjeme víkem nebo alobalem. Kachnu pečeme na 180 stupňů zakrytou po dobu 3 hodin. Poté ji odkryjeme a ještě půl hodiny dopečeme. Během této doby ji alespoň jednou přelijeme výpekem. Po upečení necháme kachnu zchladnout, obereme z ní maso a roztrháme ho vidličkami. Pokud máme rádi kachní maso “mastnější”, přelijeme ho částí výpeku.

Na bulky si smícháme mléko s vodou a mírně ohřejeme, aby bylo teplé, ne horké. Poté přidáme cukr a nadrobené droždí. Směs promícháme a necháme vzejít kvásek (trvá cca 15minut). Vedle v míse smícháme mouku se solí, přidáme 1/2 rozšlehaného vejce a rozpuštěné máslo. Nakonec přilijeme kvásek a uhněteme hladké těsto, které necháme na teplém místě hodinu a půl kynout (mísu zakryjeme utěrkou nebo potravinovou folií). Poté z těsta vytvoříme 4 kulaté bulky, přendáme je na plech vyložený pečícím papírem, potřeme druhou polovinou rozkvedlaného vajíčka a povrch posypeme kmínem. Bulky necháme ještě půl hodiny kynout a potom je upečeme dozlatova v troubě rozehřáté na 150 stupňů, trvá to cca 30 minut.

Na salát coleslaw nakrouháme najemno zelí a přidáme k němu nahrubo nastrouhanou mrkev. Vedle v misce prošleháme metlou ingredience na dresing – řecký jogurt, majonézu, vinny ocet, citrónovou šťávu, cukr, sůl a pepř. Dresing přidáme k zelí s mrkví, promícháme a necháme alespoň hodinu uležet v lednici.

Nakonec zkompletujeme burgery – bulky rozřízneme, naplníme coleslawem a trhanou kachnou a pořádně k sobě obě půlky přimáčkneme.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *