Cuketová sezóna ještě nekončí a cukety ještě straší v každé druhé domácnosti nebo akci v supermarketu. Mezi jeden z mála slaných receptů, které považuji za opravdu skvělé, patří pečená cuketa. Připravuji ji na dva způsoby a tento je jeden z nich. Hodně zeleniny, hodně bylinek a navrch tzatziky… moc dobrá a zdravá dobrota, kterou můžete na plechu položit mezi své přátelé, ať si sami vyberou, co mají rádi.
Řecká zelenina s tzatziky(cca 2 porce)
- 1 větší cuketa/2 malé
- 1 velká paprika
- 2 hrsti rajčat, cherry
- černé olivy dle chuti
- 100g balkánského sýra
- 1/2 salátové okurky
- 150g zakysané smetany
- 150g bílého jogurtu
- oregáno
- sušený česnek
- sůl
- koření tzatziky
Nejdříve si rozehřejeme troubu na 200 stupňů a seženeme velký plech, který vyložíme pečícím papírem. Na plech rozložíme cuketu, kterou nakrájíme na zhruba centimetrová kolečka. Pokud se na plech úplně nevejdou, tak je o sebe lehce opřeme na plechu si necháme ještě trochu místa na papriky. Papriku očistíme a přepůlíme, dvě lodičky položíme na plech a naplníme rozdrobeným balkánským sýrem. Poté cuketu i papriky zakapeme olejem, zasypeme oregánem, lehce česnekem a cukety ještě osolíme. Necháme péct v troubě.
V mezičase si najemno nastrouháme okurku i s kůrou, lehce ji osolíme a po chvilce vymačkáme přes sítko nebo rukou co nejvíce vody. K okurce přidáme jogurt, zakysanou smetanu a koření tzatziky dle chuti (asi dvě lžíce). Tzatziky poté vložíme do lednice proležet a vychladit. Kombinace zakysanky a jogurtu mi osobně přijde nejchutnější, ale můžete vlit libovolný poměr nebo použít například jen jogurt nebo zakysanku. Koření tzatziky může suplovat čerstvý kopr, sůl a česnek; neměla jsem důvod to testovat, protože mi tyhle tzatziky chutnají.
Když je zelenina v troubě téměř hotová přidáme omytá cherry rajčata, která jsme pokapali olivovým olejem a posypali oregánem a česnekem, solí. A posypeme ještě olivami. Dopečeme zhruba deset minut, rajčata lehce naprasknou.
Zeleninu podáváme horkou s vychlazenými tzatziky.