Koláč vypadá poměrně efektně (zeleně), ale při začtení do receptu zjistíte, že je také velmi snadný. Těsto tvoří prakticky jen mandlová mouka a hlavní součástí náplně je mnou velmi oblíbený tvaroh. Do náplně přidávám pro lepší chuť a výživové hodnoty protein, které může nahradit další pudinkový prášek s další dávkou sladidla. Zelené barvivo v náplni není nutné, ale hezky dozelení náplň koláče, kde pistáciový pudink se svým zbarvením už nestačí.
Lowcarb koláč s pistáciovým krémem a meruňkami
- 2 lžíce másla
- 200g mandlové mouky
- 1 lžíce tekuté stévie
- 1 vejce
- 500g polotučného varohu
- 2 vejce
- 30g vanilkového proteinu
- 4 lžíce tekuté stévie
- 200ml mléka
- pistáciový pudinkový prášek
- zelené barvivo
- meruňky (mražené)
- mandlové lupínky
Nejdříve si připravíme korpus koláče, máslo rozpustíme a smícháme s mandlovou moukou, tekutou stévií a vejcem. Výslednou směs roztlačíme do formy, u které jsme si dno vyložili pečícím papírem. Korpus bude tvořit dno a pět centimetrů vysoké strany koláče. Předpřipravenou formu s těstem vložíme do lednice a vrhneme se na přípravu náplně. Smícháme metlou tvaroh s vejci, proteinovým práškem, čtyřmi lžícemi stévie, mlékem, pudinkovým práškem a dle libosti zelenou potravinářskou barvou. Náplň vlijeme do korpusu a nechámé předpéct na 150 stupňů zhruba 20 minut, poté položíme navrch meruňky, zasypeme mendlovými plátky a dáme na necelou hodinu dopéct. Koláč necháme vystydnout při pokojové teplotě a před podáváním vychladit v lednici.