Letos se nám po dlouhé době urodily zelené ryngle, které jsou chuťově někde na pomezí mezi blumami a švestkami. Před upečením jsou zelené, na koláči změní esteticky barvu dozlatava. Jako peckoviny mají jednu základní výhodu a to je snadné peckování, ale pokud máte švestku, vrzněte tam švestky. Koláč je vláčný, nezapře tvaroh a acidko, bála jsem se krájení, ale je to v pořádku. Skořici ve křupavé drobence nevynechávejte, je to to nejlepší v kombinaci s ovocem.
Tvarohový drobenkáč s rynglemi
- 2 vejce
- 1 odměrka vanilkového proteinu (nebo 30g vloček)
- 40g ovesné mouky
- 40g kokosové mouky
- 250g nízkotučného tvarohu
- 200ml acidofilního mléka/kefíru
- 4 lžíce tekuté stévie
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 500g rynglí nebo blum
- máslo a kokosová mouka na plech
- drobenka – 1 hrnek (2:1 vločky a protein), 2 lžíce másla, 3 lžíce vody, 2 lžičky skořice
Připravíme si dvě mísy, do menší vyklepneme bílky z vajíček do větší žloutky. Z bílků si vyšleháme sníh a odložíme, ve druhé míse rozšleháme žloutky se zbylými surovinami, s proteinem, oběma moukami, tvarohem, acidofilním mlékeme, stévií a kypřícím práškem. Nakonec opatrně přimícháme sníh z bílků. Pekáček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, množství vystačí na poloviční plech nebo pokud chcete koláč vyšší jako já, tak na střední zapékací misku z Ikey. Těsto do něj vlijeme a povrch uhladíme. Ryngle omyjeme a vypecujeme a část šikmo zapícháme do těsta, zbytek rozložíme na povrch koláče. Zasypeme drobenkou připravenou s vloček, proteinu, rozpuštěného másla, vody a skořice. Pečeme hodinu na 170 stupňů. Koláč je nejlepší vychlazený z lednice.