Koláče, bábovky, muffiny,  RECEPTY,  Snídaně

Jablečný křehký koláč

Jablečný koláč je teď v kurzu, jablka jsou v tuto dobu totiž prakticky všude. Ve chvíli, kdy vás už omrzí na přímou konzumaci, je můžete použít do tohoto prima koláče, který má tolik ovoce, že nemůže být ani nezdraví. Nejlepší je tento koláč za sychravého odpoledne, s kopcem šlehačky, a snědený pěkně v posteli.

img_0260

Jablečný křehký koláč

  • 200g hladké mouky
  • 50g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 125g másla
  • 8 velkých jablek
  • 2 lžíce másla
  • 4 lžíce cukru krystal (nebo třtinový)
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 hrsti rozinek

Nejprve si vytvoříme těsto, v míse uhněteme mouku, moučkový cukr, vejce, špetku soli a studené máslo do hladké koule. Těsto na lehce pomoučněné ploše vyválíme na kruh, který je o něco větší než je dortová forma (25cm průměr) a poté do něj těsto vložíme, prsty vytvoříme okraje zhruba 5 cm vysoké. (Dno této formy jsem si vyložila pečícím papírem, kvůli lepší manipulaci s upečeným koláčem, ale není to nutné.) Těsto ve formě prozatím necháme chladit v lednici.

Poté se vrhneme na jablka, očistíme je od slupek i jadřinců a nakrájíme je na 1 cm široké měsíčky. Rozpálíme velkou pánev, vsypeme cukr a přidáme máslo, necháme chviličku tavit, pak přidáme i citrónovou šťávu a skořici. Do směsi poté přidáme jablka a rozinky a povaříme, ale pouze do té míry, kdy se jablka ještě nebudou rozpadat. V tuto chvíli přidáme ještě lžíci škrobu a řádně promícháme.

Jablečnou směs navršíme do dortové formy vyložené těstem a pečeme na 150 stupňů zhruba 45 minut, koláč je upečený, když jsou okraje jasně zlaté. Z formy ho vyndaváme až po zchladnutí.

Jablečný koláč nejlépe ladí s pořádným kopcem šlehačky, ale můžete ho vylepšit i zakysankou či lžící jogurtu. Možná zjistíte, že tento podzim už nechcete jíst nic jiného.

img_0264

img_0263

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *