Koláče, bábovky, muffiny,  Kynuté těsto,  RECEPTY,  Zdravé/Fitness

Celozrnné skořicové šneky s oříškovým máslem a karamelizovanými jablky

  Čtvrtek nebyl úplně šťastný den a celé to korunovalo vybití kuchyňské váhy. Tato skutečnost vysvětluje, proč je tento recept na kynuté těsto hrnkový. Na druhou stranu to může ocenit někdo, kdo váhu vůbec nemá nebo ho vážit nebaví. Použila jsem mix špaldové mouky, ale když použijete klasickou pšeničnou, moc se recept nezmění; jen ta celozrnná je nutná, protože jinak bude mít těsto jinou savost a poměry mouky. V oblasti tuk/cukr je recept friendly, protože používám poměrně málo másla, jen na ovonění a zároveň ze sladidel hlavné stévii a zero sirup. Ořechové máslo bylo v mém případě mix zbytku kešu a arašídového, ale záleží na vašich preferencích, stejně jako ve výběru odrůdy jablek. Šneky jsem brala v pátek do školy a 2/3 padly mým žákům, mohla bych díky tomu říct, že to zmizelo a jsou dobré, ale spíš bych poukázala na to, že třetinu plechu jsem snědla sama :D….

Celozrnné skořicové šneky s oříškovým máslem a karamelizovanými jablky

  • 1,5 hrnku celozrnné mouky (špaldová nebo jiná)
  • 1,5 hrnku hladké špaldové mouky
  • 1/2 kostky čerstého droždí
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • 1 vanilinový cukr
  • 1 vejce
  • 5 lžic stévie
  • lžička vanilkové pasty
  • 1/4 hrnku rozpuštěného másla (50g)
  • 3 velká jablka
  • lžíce másla
  • 2 lžíce vanilkového zero sirupu (nebo med)
  • 2 lžíce mleté skořice
  • navíc – 5 lžic oříškového másla, 2 lžíce skořice, zero sirup
  • mouka na podsypání

Nejprve si připravíme zkaramelizovaná jablka do náplně, jablka oloupeme a očistíme a nakrájíme na menší kostky. V hrnci nebo na pánvi rozehřejeme lžíci másla a jablka opékáme. Přidáme skořici a zero sirup. Když se začnou jablka připékat, přidáme ještě trošku vody a krátce je podusíme.

Na kynuté těsto si připravíme nejprve kvásek, v misce smícháme vlažné mléko, kvasnice a vanilkový cukr. Kvásek neháme ožít a mezitím si připravíme zbytek těsta. Obě mouky nasypeme do mísy, přidáme stévii, vejce, vanilkovou pastu, rozpuštěné máslo a nakonec i kvásek. Zpracujeme hladké nelepivé těsto, případně si pomůžeme přidáním mouky. Poté necháme těsto v teple kynout alespoň hodinu.

Vykynuté těsto si rozválíme na velký čtverec, na moukou podsypaném válu nebo lince. Poté těsto pokapeme oříškovým máslem rozpuštěným v mikrovlnné troubě. Poklademe karamelizovanými jablky, posypeme zbytkem skořice a lehce pokapeme vanilkovým zero sirupem. Těsto zatočíme jako roládu a tu nařežeme na zhruba 4 cm vysoke šneky. Rozložíme je vedle sebe do pekáčku vyloženého pečícím papírem a pečeme na 170 stupňů zhruba 50 minut, než jsou na povrchu zlaté a křupavé. Idálně servírujeme s topingem příchuti bílá čokoláda.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *