Tenhle koláč se pěkně hodí ke konci léta, kdy všichni rodinní pěstilé řeší, jak zpracovat poslední kila rajčat ze zahrady. Můžete libovolně míchat všechna rajčata, co sklidíte a koláč bude jen voňavější a zajímavější. Má měkké těsto, díky sýrovému základu, který nedovolí, aby těsto ztvrdlo. Stejně tak rajčata jsou příjemně svěží, ale okraje… ty jsou samozřejmě křupavé. Pokud do těsta a na konečné pokapání použijete ochucený olej, ideálně, který zbyl z nakládaných hermelínů, dostanete se doslova do chuťového nebe. Užívejte posledních letních paprsků, stejně jako rajčat 🙂
Slaný koláč s rajčaty
- 20g čerstvého droždí
- 100ml teplé vody
- 50ml oleje (můžete použít oleje z hermelínů)
- 1/2 lžičky cukru
- 150g polohrubé mouky
- 150g hladké mouky
- 1 lžička soli
- balení sýru cottage
- 1 lžíce žervé nebo tvarohu
- 1 lžíce hořčice
- balení mozzarelly
- tymián
- česnek
- sůl
- 1kg rajčat (různé druhy)
- hrst černých oliv
- ochucený olej, ideálně z receptu na hermelín:
Nejdříve si připravíme základový kvásek – v míse promícháme vodu, olej, droždí a cukr a necháme chvilku odstát. Voda nesmí být horká. Ve velké míse si smícháme obě mouky se solí a poté přidáme i kvásek. Uhňoucáme měkké nelepivé těsto; pokud to nejde dobře, přidáme ještě trochu hladké mouky. Hotové těsto necháme odpočívám v míse zakryté potravinářskou folií, dokud alespoň nezdvojnásobí objem. Na náplň smícháme cottage, žervé, hořčici, sůl a tymián s česnekem dle chuti. Je na vás, jestli zvolíte čerstvé nebo sušené varianty a jaké množství bylinek máte rádi. Když je těsto nakynuté, rozválíme ho na kruh, který přeneseme do formy a prsty vytvoříme trochu zvýšene okraje (jako na kynuté koláče). Poté na těsto rozprostřeme připravenou sýrovou náplň a tu zasypeme drobně nakráenou nebo nastrouhanou mozzarelou. Nakonec poklademe rajčaty, velká nakrájíme na plátky a menší rozpůlíme. Finálně lehce posolíme, posypeme tymiánem a olivami a pokapeme olejem. Pečeme na 180 stupňů zhruba 40 minut, než jsou okraje pěkně zlatavě hnědé.