“Ízypízy” comfort food do sychravých podzimních nebo zimních dnů, to je beef bourguignon – hovězí po Burgundsku. V mojí verzi ho připravuji ve velmi jednoduché a zdravé verzi v pomalém hrnci, což má výhodu, protože se vše předpřipraví a nechá dusit, ale také nevýhodu, že to několik hodin trvá (na druhou stranu v tu dobu ani nemusíte být doma a večeře se sama vaří). Nejlepší varianta je jídlo dopoledne předpřipravit a večer dosolit a udělat přílohu.
Jednoduchý hovězí bourguignon z pomalého hrnce
- 600g hovězí kýty
- cibule
- 300ml červeného vína
- 2 mrkve
- sůl, pepř
- lžíce sušené petrželky
- lžíce tymiánu
- 3 bobkové listy
- lžíce rozmarýnu
- půl litru hovězího vývaru
- 50g másla
- bramborové pyré – uvařené brambory rozmixované ponorným mixerem s máslem
Nejprve si připravíme maso, hovězí kýtu očistíme a nakrájíme na kostky (já zhruba střední, ale záleží na preferencích). Do pomalého hrnce vložíme kostky masa a cibuli, očištěnou a nakrájenou na kostičky. Vše zalijeme vínem, hrnec zapneme a nastavíme na vyšší výkon. Poté si očistíme mrkve a nakrájíme je na šikmá kolečka. Vhodíme k masu podlitému vínem, přidáme trochu soli a čerstvého pepře. Do hrnce přidáme také bylinky – petrželku, tymián, bobkové listy a rozmarýn. Do hrnce ještě přilijeme půl litru hovězího vývaru a necháme dusit 8 hodin. Poslední hodiny koukneme, jak na tom hovězí je, pokud se voda vyvařila, tak trochu přilijeme, pokud naopak omáčka stále není dost hustá, odklopíme částečně víko hrnce a necháme vodu vyvařit. Po osmi hodinách hovězí dosolíme a necháme v omáčce rozpustit máslo. Podáme s bramborovým pyré nebo čerstvým pečivem.