Nakládaný hermelín

Přijdete z Francie a první, co vás popadne, při sledování slev v Kauflandu, je naložit hermoše. Je to hodně zábavná činnost a ještě lepší výsledky, myslím, že do měsíce budu tuhle srandu opakovat. Dělala jsem dva druhy, první pikantnější s chilli a tymiánem, druhé jemnější se sušenými rajčaty a vlašskými ořechy. Druhé zmíněné mě úplně hrozně nadchly. Další věc, která je super, je, že naloži hermelíny je strašně snadné a může to být i boží dárek. Takovými hermelíny totiž uděláte zaručeně radost každému!   Nakládaný hermelín (2 sklenice) 6 hermelínů 2 cibule – červená a bílá 3 stroužky česneku 1-2 chilli papričky 4 větvičky tymiánu 2 hrsti vlašských ořechů 50g sušených rajčat sůl, pepř olej k dolití (slunečnicový a olivový 1:1)   Dvě velké zavařovací sklenice se šroubovacími výčky vypláchneme horkou vodou a opatrně je čistými papírovými ubrousky nebo utěrkou vysušíme. Obě cibule si nakrájíme na tenká kolečka a promícháme je. Snažíme se všechny potraviny udržovat bez vody, která konečný produkt může zkazit. První tří hermelíny podélně rozkrojíme a do každého vložíme větvičku tymiánu, trochu cibule, kousek chilli papričky a pár kousků česneku. Hermelíny s náplní připlácneme do původního tvaru. Pokud nám neprojdou do sklenice, ještě je rozpůlíme (tak jako já). Do sklenice dáme trochu cibule, hermelíny, znovu cibuli, kousek chilli a poslední větvičku tymiánu. Jednotlivé vrstvy lehce osolíme a opepříme. Sklenice dolijeme oběma oleji, lehce nad vrstvu hermelínu, ale zároveň tak, aby zbyl alespoň centimetr k víčku. Nakonec sklenicí poklepeme, aby olej stekl a unikly vzduchové bubliny. Druhé hermelíny také podélně rozpůlíme a naplníme je nasekanými sušenými rajčaty a nasucho opraženými vlašskými ořechy. Opět připlácneme a nacpeme s cibulí a kouskem chilli do sklenic. Dolijeme olejem jako první várku hermelínů. Sklenice necháme stát 24 hodin při pokojové teplotě na kuchyňské lince a poté je alespoň na 3 dny uložíme v lednici. Olej, který ve sklenicích po konzumaci hermelínů zbyde, lze použít do salátu nebo pod maso.