Kynuté těsto,  RECEPTY,  Snídaně

Jednoduché kváskové buchty

Tentokrát se trošku “rozšoupnu” a předám recept na kváskové buchty. Věřte, že tenhle recept je úplně skvělý, i když na něj potřebujete trochu víc času. Buchty nechávám kvasit v lednici, protože studená fermentace je žádoucí hned ze dvou důvodů – prvním je potlačení kyselosti, druhým rozštěpení lepku a dalších struktur mouky (tzv. lepší stravitelnost). Asi vás zajímá, jestli je poznat rozdíl mezi droždím a kváskem na chuti a vzhledu, ano i ne, záleží, jak moc jste všímaví. Pokud jste – buchty po kvásku tvoří v těstě bublinky, po droždí spíš čárky, buchty jsou o kousek plošší, a méně sladké, což jde dohnat finálním pocukrováním. 

První den si založíme rozkvas IDE8LNĚ NEŽ PŮJDEME SPÁT:

  • 130g špaldové mouky(nebo pšenice)
  • 80g vlažné vody
  • 2 lžíce kvásku (mám žitno-špaldový)

Umícháme vidličkou, rozkvas bude netypicky tuhý, což je správně. Misku zakryjeme potravinovou folii a necháme kvasit cca 12 hodin.

 

Těsto- PŘIPRAVUJEME RÁNO:

  • rozkvas
  • 150ml vlažného mléka
  • vejce
  • 50g rozpuštěného másla (+ na potření)
  • vanilkový cukr
  • 50g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 350g špaldové mouky
  • povidla se skořicí

 

Do robotu, nebo jen velké mísy vyklopíme rozkvas, přidáme mléko, vejce a rozpuštěné máslo. Vše pečlivě promícháme a poté přidáme vanilkový a třtinový cukr, špetku soli a mouku a vypracujeme těsto. Těsto poté necháme v míse přikryté utěrkou nebo folií kynout tři hodiny, objem by se měl zhruba zdvojnásobit. Poté vytřeme zapékací misku máslem a kousek si rozpustíme na potírání. Začneme balit jednotlivé buchty, vždy odebereme kousek těsta, uděláme z něj placičku, do středu dáme povidla a stočíme jako raneček. Buchty skládáme skladem dolu do pekáčku a povrch mastíme rozpuštěným máslem. Když máme pekáček plný, tak buchty přetáhneme folii a necháme kvasit v lednici. Další den ráno předehřejeme troubu na 220 stupňů a buchty necháme 10 minut péct, poté stáhneme teplotu na 150 a dopečeme zhruba 25 minut

One Comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *