Koláče, bábovky, muffiny,  Kynuté těsto,  RECEPTY,  Snídaně

Moje dvojctihodné koláčky

Mám moc moc ráda koláčky, ale hlavně tyto – dvojctihodné. Mají náplň uvnitř i na povrchu, první den jsou čerstvé s křupavou drobenkou, druhý den jsou měkké a proleželé. Tohle léto mi pod rukama prošlo několik stovek těchto kousků a minulý týden jsem léto završila počtem 75, většina putovala na svatbu, a snad chutnaly :).

img_0202

Dvojctihodné koláčky

  • 250ml plnotučného mléka
  • 100g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 30g droždí
  • 250g polohrubé mouky
  • 250g hladké mouky
  • špetka soli
  • 2 žloutky
  • 125g másla
  • mouka na dosypání
  • vejce+2 lžíce mléka

Nejdříve velké míse zahřejeme mléko, až je teplé, ale ne horké – zabili byste si droždí. V mléku rozmícháme oba cukry a droždí, poté necháme kvásek vzejít – hmota začne být živá, zvedat se, tvořit bublinky. Mezitím si rozpustíme máslo a necháme ho zchladnout. Do další mísy odvážíme obě mouky a smícháme je se špetkou soli. Když je kvásek oživený, přidáme žloutky, mouku a rozpuštěné máslo. Poté uhněteme těsto, přidáváme přitom mouku dle potřeby, obvykle padne hned několik hrstí. Těsto musí být nakonec hladké a nelepivé. Poté mísu zakryjeme utěrkou nebo potravinovou folií a necháme na teplém místě kynout zhruba 1,5 hodiny.

Když je těsto vykynuté oddělujeme kousky těsta (mělo by vyjít na zhruba 16-18 koláčků) a tvoříme kuličky na plech vyložený pečícím papírem. Poté kuličky rozplácneme v dlani, vložíme dvě lžičky náplně (obvykle dovnitř dávám mák nebo tvaroh), okraje stáhneme k sobě a zatočíme, koláčky pokládáme švem na plech – na plechu máme naplněné hladké kuličky. Poté malou skleničkou či prsty vytvoříme v koláčku důlek na povidla. Koláček potřeme vajíčkem prošlehaným s mlékem, naplníme povidly a posypeme hustě drobenkou. Plech s koláčky necháme chvilku stát při pokojové teplotě a poté pečeme dozlatova na 150 stupňů – zhruba dvacet minut.

img_0204

Náplně do koláču

  • švestková povidla – k povidlům přidáme lžičku rumu, půl lžičky skořice a náplň zhustíme nastrouhaným perníkem (prodává se klasicky v potravinách)
  • jablečná/hrušková povidla – přidáme také skořici a pokud jsou povidla přehnaně sladká, tak i pár kapek citronu
  • tvaroh – jeden tvaroh z papíru umícháme s jedním vejcem, vanilkovým cukrem a cukrem dle chuti
  • mák – ohřejeme hrnek mléka, vsypeme hrnek máku a svaříme, můžeme přidávat mléko nebo ho naopak vyvařit, přidáváme vanilkový cukr, cukr a špetku skořice – náplň chladnutím houstne
  • ovoce – na koláčky se hodí meruňky, švestky, lení ovoce, borůvky, rybíz, jahody… prakticky vše
  • drobenka hladká – polohrubá mouka a moučkový cukr, v poměru cca 4:3 (tedy více mouky), a rozpuštěné máslo, uhněteme prsty drobenku

img_0205

Přeji prima pečení, není nad to, když to všude voní povidly a vanilkou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *