Tento recept musí zkusit i nepřátelé palea, protože je vážně skvělý. Přesto, že není použité žádné máslo, scones mají vyloženě máslovou chuť, díky rozmixovaným kešu ořechům. V receptu používám tapiokový škrob, který se běžně koupí v asijských potravinách nebo na Rohlíku, je v receptu důležitý, protože vytvoří správnou konzistenci těsta. Scones můžete zkusit upéct i s jiným ovocem, například malinami a přidat trochu bílé čokolády 🙂
Paleo scones s borůvkami
- 1,5 hrnku kešu ořechů
- 1/4 hrnku tapiokového škrobu
- lžička citrónové kůry
- špetka soli
- lžička kypřícího prášku
- 4 lžíce medu
- 1/4 hrnku kokosového oleje
- vejce
- vanilková pasta
- 150g borůvek
Nejdříve si rozmixujeme kešu na mouku, jde to poměrně dobře, protože patří k měkčím druhům. Poté si ořechy v míse smícháme s tapiokovým škrobem, citrónovou kůrou, špetkou soli a kypřícím práškem. K sypké směsi přisypeme také borůvky a promícháme. Ve druhé misce smícháme med s kokosovým olejem, vejcem a vanilkovou pastou. Vše prošleháme metličkou, jde o promíchání, ne konzistentní směs. K suchým ingrediencím vlijeme mokrou směs a promícháme lžící. Velkou dortovou formu vyložíme pečícím papírem a poté do ní přemístíme a urovnáme těsto. Pečeme na 150 stupňů zhruba 20 minut, povrch scones musí být pěkně zlatavý. Krájíme po krátkém zchladnutí na díly. Scones jsou výborné vlažné i studené.