Dorty a zákusky,  RECEPTY

Obří crazy dort se sladkostmi

  Před více než dvěma týdny nám ležel v lednici tento dort. Byl tak velký, že v naší menší lednici zabíral jedno patro a s tácem by se tam ani nevešel. Ačkoliv jsem se během dotváření mnohokrát proklínala, myslím, že konečný výsledek nebyl zlý. Jen jsem zpětně v receptu poupravila gramáže na čokoládový krém, protože ten nám na dortu zbytečně “tekl”. Velký oříšek byla nakonec cesta na tramvaj, ruce bolely fakt hodně. Všechno dopadlo a na zastávce vznikly pěkně stylové fotky 😀 takové drsně městské. A kam, že jsem to vezla a pro koho? Na Dvorky, pro naši nejmilejší šéfovou.

Obří crazy dort se sladkostmi

  • 10 vajec (bílky a žloutky zvlášť)
  • špetka soli
  • 450g cukru
  • 1/2 kypřícího prášku do pečiva
  • 10 lžic oleje
  • 50g kakaa
  • 300g hladké mouky
  • máslo a kokos na plech

Krém 1.

  • 300ml mléka
  • 1 čokoládový pudinkový prášek
  • 10 lžic cukru
  • 200g hořké čokolády
  • 125g másla

Karamelizované hrušky

  • 6 hrušek
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce cukru
  • troška vody

Krém 2.

  • 500ml mléka
  • 20 lžic cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 vanilkové pudinkové prášky
  • 350g másla
  • růžové, žluté a zelené barvivo

sladkosti, sušenky, čokoládové filigrány

Je dobré si práci rozfázovat do dvou dnů, první si připravit korpus a hrušky, případně čokoládový krém a druhý den dort finálně dodělat. Začneme tedy korpusem, oddělíme si žloutky od bílků a bílky vyšleháme se špetkou soli do pěny. Poté přišleháme i cukr, do tuhé cukrové pěny přisypeme kypříci prášek, přihodíme žloutky a za stálého šlehání i olej. Nakonec přisypeme mouku s kakaem a znovu prošleháme. Hladké těsto nalijeme do polovičního hlubokého plechu (20x25cm tuším) vymazeného máslem a vysypaného kokosem. Pečeme v předehřáté troubě na 150 stupňů zhruba 30 minut, povrch musí být pevný a těsto se odlupovat od krajů.

Na zkaramelizované hrušky si očistíme hrušky a nakrájíme je na malé kostičky. Na pánvi si rozehřejeme máslo, hrušky lehce opečeme a posypeme cukrem a podlijeme lehve vodou. Necháme hrušky zkaramelizovat. Teplou směsí potřeme vychladlý korpus.

Na čokoládový krém si nejdříve uvaříme z mléka, cukru a pudinkového prášku hustý pudink. Do ještě teplého přimícháme čokoládu a necháme rozpustit. Do vlažného pudinku přišleháme máslo pokojové teploty. Krém necháme před vršením na dort ještě chvilku ztuhnout v lednici.

Na vanilkový krém si opět uvaříme z mléka, cukrů a pudinkových prášku hustý pudink. Do vlažného pudinku přišleháme máslo pokojové teploty. Krém si rozdělíme do tří misek, do jedné dáme větší množství a přikápeneme žlutou gelovou barvu, do zbylych dvou misek použijeme růžovou a zelenou. Barvu přidáváme dokud nedosáhneme požadované sytosti. Všechny misky necháme pořádne zchladnout a ztuhnout v lednici, alespoň půl hodiny. Poté postupně zdobíme dort (korpus potřený zkaramelizaovanými hruškami a čokoládovým krémem). Použila jsem širokou cukářskou špičku winton a několik užších, žluté růže jsou tvořené právě wintonem. Boky dortu jsem polepila sušenkami cookies a milka čtvterečky a zajistila mašlí, nahoře je oreo, milka tyčinky, filigrány, pralinky, rozinky v čokoládě, tofiffe a spousta dalších šíleností :D. Dort nechte nejlépe přes noc ztuhnout v lednici. Vyjde z něj 20-40 kousků, záleží na hladu strávníků. Děti z něj určitě budou brečet blahem.

P.S. Prý je to nejsladší věc, jakou kdy někteří jedli :D…

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *