Tenhle recept si syslím od července, což je opravdu výkon, přiznám se, že nejsem úplně spokojená s fotkami a s tím, že bych raději než strouhanou mléčnou čokoládu příště vyměnila za hořké hobliny. Recept je nízkosacharidový a relativně málo sladký, samozřejmě, pokud preferujete sladší dezerty, můžete v průběhu přípravy dosladit. Suroviny jsou rozepsané na malou dortovou formu, pokud byste chtěli použít klasický poměr, je třeba množství zdvojnásobit.
Jahodový lowcarb koláč s mascarpone krémem
(malý dort 18cm)
korpus:
- 150g mandlové mouky
- špetka soli
- 4 lžíce studené vody
- 80g másla nakrájeného na kostky
náplň:
- 500g jahod
- 50g březového cukru
- lžíce želatiny
- 250g nízkotučného tvarohu ve vaničce
- 250g mascarpone
- vanilkový cukr/vanilková pasta
- nastrouhaná čokoláda
Nejprve si připravíme mandlové křehké těsto, všechny suroviny vložíme do mísy a uhněteme rukama nebo kuchyňským robotem. Z těsta vytvoříme kouli a necháme ho alespoň hodinu chladit v lednici. Poté ho vyválíme mezi pečícími papíry a rozprostřeme do malé dortové formy, upravíme rukama a vytvoříme vyšší okraje. Těsto upečeme v troubě rozpálené na 150 stupňů dozlatova. Mezitím nakrájíme očistíme jahody a nakrájíme je na čtvrtky. Jahody vhodíme do hrnce, přidáme cukr a trochu podlijeme vodou. Jahody dusíme dokud nezměknou, případně přiléváme vodu. Nakonec přisypeme jedlou želatinu a provaříme dle návodu(obvykle stačí do rozmíchání). Jahody vlijeme do mandlového korpusu a necháme ztuhnout. Před podáváním krátce vyšleháme tvaroh s mascarpone a vanilkovým cukrem a hotový kréme navršíme na jahodovou vrstvu. Povrch posypeme nastrouhanou čokoládou nebo hoblinami.