V poslední době nás zas hodně baví stravování bez mouky a cukru, když už dostanu chuť na mouku, tak se snažím péct s chlebovým kváskem. Dost dlouho jsem tápala, co si vyrobit k podzimním snídaním, aby mi to nebralo moc času a zároveň se mi to rychle nepřejedlo. A tak jsme skončili u této granoly, která místo základu z ovesných vloček používá kokosové plátky. A aby toho kokosu nebylo málo, samozřejmě chutná nejlépe s kokosovým jogurtem 🙂
P.S. Rozhodně vás napadne hodně alternativ na vlastní směs, můžete použít jakékoliv ořechy nebo sušené ovoce, jen základem by vždy měl zůstat kokos.
Paleo bezlepková granola
- 100g kokosových plátků
- 100g kešu ořechů
- 100g směsi semínek
- 50g pekanových ořechů
- 50g makadamů
- 2 lžíce kokosového oleje
- 4 lžíce medu
- 50g lyofilizovaných banánů
- 50g lyofilizovaných jahod
- 50g sušených višní bez cukru
Nejprve si připravíme plech a vyložíme ho pečícím papírem. Vsypeme do něj kokosové plátky. Poté přidáme nasekané kešu ořechy (můžeme je nechat i celé nebo napůl), semínka, pekanové a makadamové ořechy. Vše pečlivě promícháme. V kastrůlků rozpustíme kokosový olej s medem a teplou směsí přelijeme ořechy na plechu. Pořádně promícháme a necháme péct dozlatova v troubě vyhřáté na 150 stupňů, bude to trvat zhruba dvacet minut. Během pečení dojdeme směs třikrát promíchat. Hotová granola by měla mít sytě zlatavou barvu a všechny ořechy a kokos by měly být křupavé. Granolu necháme zchladnout a poté k ní přimícháme lyofilizované banány, jahody a sušené višně. Uchováváme ve vzduchotěsných sklenicích, aby granola nezvlhla.