Recept na slaný bramborový koláč mě nadchl na instagramovém profilu “jídlem-ke-zdraví”, a tak jsem si ho lidově řečeno ukradla a lehce obměnila. Tedy přidala jsem trochu šunky navíc, kypřící prášek a ubrala trochu cibule. Ačkoliv se těsto skládá z netradičních ingrediencí a brambor, vytvoříte raz dva velmi dobrý a velmi “žravý” koláč. Pokud byste byli bezlepkáři, doporučuji nahradit špaldovou mouku rýžovou, ta v receptu zafunguje stejně dobře.
Slaný bramborový koláč se šunkou a červenou cibulí
- 350g oloupaných brambor
- 125g mozarelly
- 150g sýru cottage
- 2 vejce
- lžička soli
- 2 lžičky tymiánu
- 80g hladké špaldové mouky
- lžička kypřícího prášku do pečiva
- 80g šunky
- 2 menší cibule
- máslo a mouka na formu
Oloupané brambory nastrouháme najemno. Mozarellu, cottage a vejce rozmixujeme na hladou kaši a poté přidáme k bramborám. Přidáme také sůl, tymián, mouku a kypřící prášek a vše pečlivě promícháme. Šunku a první z cibulí nakrájíme na drobné kostičky a přidáme k těstu. Dno větší dortové formy vyložíme pečícím papírem a okraje vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těsto rozetřeme do připravené formy a na povrchrozložíme kolečka, která jsme si nakrájeli ze zbylé cibule. Pečeme na 170 stupňů zhruba jednu hodinu.