Velké návraty jsou někdy fajn, tenhle se vrací k andělským dortům. Patří k nim dorty s bílkovým korpusem, které se pečou běžně v Americe. Andělský název pravděpodobně dostaly kvůli lehké konzistenci. Tato verze dortu je ještě lehčí na trávení i přípravu než minulý andělský malinový dort. Skládá se z jemně sladkého vanilkového piškotu (samozřejmostí je ubraný cukr oproti americké verzi) s vanilkovou šlehačkou a ovocem. Dort je hotový za chviličku, dopoledne můžete upéct korpus a odpoledne ozdobit a hned konzumovat.
Americký andělský bílkový dort
- 12 bílků (360g)
- špetka soli
- lžička jablečného octa
- 1 hrnek třtinového cukru
- lžička vanilkové pasty nebo extraktu
- 2 vrchovaté lžičky kypřícího prášku
- hrnek hladké špaldové mouky
- máslo a mouka na vymazání formy
- 2 smetany ke šlehání
- ztužovač šlehačky
- lžička vanilkové pasty nebo extraktu
- 3 lžíce moučkového třtinového cukru
- drobné ovoce – ostružiny, maliny, zrníčka granátového jablka
Bílky vlijeme do mísy nebo idéalně elektrického hnětače s metličkovým nástavcem, přidáme sůl a jablečný ocet a vyšleháme tuhý bílkový sníh. Poté vsypeme k bílkům polovinu cukru a znovu šleháme, dokud není sníh hladký. To samé opakujeme s druhou várkou cukru. Poté přidáme k cukrovému sněhu vanilkovou pastu a kypřící prášek a znovu prošleháme. Nakonec přišleháme hladkou špaldovou mouku. Těsto vlijeme do formy, u které jsme si dno vyložili pečícím papírem a okraje vymazali máslem a vysypali hrubou moukou. Pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů zhruba 50 minut, dokud není korpus zlatavý. Korpus necháme vychladnout a poté ho přemístíme na servírovací talíř nebo podložku. Smetany vyšleháme se ztužovačem a poté ještě rychle prošleháme s vanilkovou pastou nebo moučkovým cukrem. Hotovou ochucenou šlehačkou ozdobíme korpus a povrch dortu dozdobíme ovocem (lze použít i zmražené, které na dortu povolí).