Dorty a zákusky,  RECEPTY,  Snídaně

Americký andělský bílkový dort

Velké návraty jsou někdy fajn, tenhle se vrací k andělským dortům. Patří k nim dorty s bílkovým korpusem, které se pečou běžně v Americe. Andělský název pravděpodobně dostaly kvůli lehké konzistenci. Tato verze dortu je ještě lehčí na trávení i přípravu než minulý andělský malinový dort. Skládá se z jemně sladkého vanilkového piškotu (samozřejmostí je ubraný cukr oproti americké verzi) s vanilkovou šlehačkou a ovocem. Dort je hotový za chviličku, dopoledne můžete upéct korpus a odpoledne ozdobit a hned konzumovat.

Americký andělský bílkový dort

  • 12 bílků (360g)
  • špetka soli
  • lžička jablečného octa
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • lžička vanilkové pasty nebo extraktu
  • 2 vrchovaté lžičky kypřícího prášku
  • hrnek hladké špaldové mouky
  • máslo a mouka na vymazání formy
  • 2 smetany ke šlehání
  • ztužovač šlehačky
  • lžička vanilkové pasty nebo extraktu
  • 3 lžíce moučkového třtinového cukru
  • drobné ovoce – ostružiny, maliny, zrníčka granátového jablka

 

Bílky vlijeme do mísy nebo idéalně elektrického hnětače s metličkovým nástavcem, přidáme sůl a jablečný ocet a vyšleháme tuhý bílkový sníh. Poté vsypeme k bílkům polovinu cukru a znovu šleháme, dokud není sníh hladký. To samé opakujeme s druhou várkou cukru. Poté přidáme k cukrovému sněhu vanilkovou pastu a kypřící prášek a znovu prošleháme. Nakonec přišleháme hladkou špaldovou mouku. Těsto vlijeme do formy, u které jsme si dno vyložili pečícím papírem a okraje vymazali máslem a vysypali hrubou moukou. Pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů zhruba 50 minut, dokud není korpus zlatavý. Korpus necháme vychladnout a poté ho přemístíme na servírovací talíř nebo podložku. Smetany vyšleháme se ztužovačem a poté ještě rychle prošleháme s vanilkovou pastou nebo moučkovým cukrem. Hotovou ochucenou šlehačkou ozdobíme korpus a povrch dortu dozdobíme ovocem (lze použít i zmražené, které na dortu povolí).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *