Dorty a zákusky,  RECEPTY,  Snídaně,  Zdravé/Fitness

Bezlepkový lowcarb čokoládový dort

  Hodně jsem přemýšlela, jaký dort by udělal opravdovou radost mému příteli k jeho osmadvacetinám. Bylo jasné, že bude čokoládový a s lesním ovocem, ale zbytek zůstal na mé kreativitě. Nakonec jsem slepila dohromady dvě věci, jeden základní recept na bezlepkový kokosovo-kakaový korpus (který mě docela děsil) a můj v minulosti velmi jednoduchý čokoládový krém. Dort večer ztuhnul a já mohla jít v klidu spát a druhý den už jen rozsvěcet neúspěšně čajovou svíčku místo té správné dortové… 😀

Bezlepkový lowcarb čokoládový dort

  • 4 vejce
  • 80g másla
  • 100g bílého jogurtu
  • 3 lžíce tekuté stévie
  • 130g mandlové mouky (nikoliv mletých mandlí)
  • 30g strouhaného kokosu
  • 5 lžic kakaa
  • 1 lžička kypřího prášku
  • 200g hořké čokolády
  • kokosový cukr/med dle chuti
  • 200g mascarpone
  • 100g zakysané smetany
  • lesní ovoce
  • bílá čokoláda s malinami na ozdobu

Vejce si rozdělíme a z bílků vyšleháme tuhý sníh, k němuž následně přišleháme i žloutky. Vedle v míse prošleháme změklé máslo s jogurtem a stévií. Obě směsi lžící promícháme a poté přisypeme sypkou směs z mandlové mouky, kokosu, kakaa a kypřícího prášku. Mícháme velmi opatrně. Hotové těsto vlijeme do malé dortové formy, u které jsme dno vyložili pečícím papírem. Pečeme zhruba 50 minut na 150 stupňou a poté nehcáme pořádně zchladnout. Korpus ideálně odřízneme od stran formy a také podélně až druhý den, kdy je rozležený. Krém na dort vytvoříme rozpuštěním čokolády s kokosovým cukrem a jejím smíchánmí s mascarpone sýrem pokojové teploty. Poté přimícháme i zakysanou smetanu pokojové teploty a ktém necháme postupně zchladnout. Pokojová teplota mléčných výrobků je nutná, aby se krém nesrazil. Prořízlý korpus naplníme polovinou krému a trochou ovoce, přimáčkneme, vršek dortu potřeme zbylým krémem a (esteticky) ozdobíme ovocem. V lednici necháme tuhnout alespoň 3 hodiny, ideálně opět přes noc.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *