Hodně jsem přemýšlela, jaký dort by udělal opravdovou radost mému příteli k jeho osmadvacetinám. Bylo jasné, že bude čokoládový a s lesním ovocem, ale zbytek zůstal na mé kreativitě. Nakonec jsem slepila dohromady dvě věci, jeden základní recept na bezlepkový kokosovo-kakaový korpus (který mě docela děsil) a můj v minulosti velmi jednoduchý čokoládový krém. Dort večer ztuhnul a já mohla jít v klidu spát a druhý den už jen rozsvěcet neúspěšně čajovou svíčku místo té správné dortové… 😀
Bezlepkový lowcarb čokoládový dort
- 4 vejce
- 80g másla
- 100g bílého jogurtu
- 3 lžíce tekuté stévie
- 130g mandlové mouky (nikoliv mletých mandlí)
- 30g strouhaného kokosu
- 5 lžic kakaa
- 1 lžička kypřího prášku
- 200g hořké čokolády
- kokosový cukr/med dle chuti
- 200g mascarpone
- 100g zakysané smetany
- lesní ovoce
- čokoládové filigrány a srdíčka na ozdobu
Vejce si rozdělíme a z bílků vyšleháme tuhý sníh, k němuž následně přišleháme i žloutky. Vedle v míse prošleháme změklé máslo s jogurtem a stévií. Obě směsi lžící promícháme a poté přisypeme sypkou směs z mandlové mouky, kokosu, kakaa a kypřícího prášku. Mícháme velmi opatrně. Hotové těsto vlijeme do malé dortové formy, u které jsme dno vyložili pečícím papírem. Pečeme zhruba 50 minut na 150 stupňů a poté necháme pořádně zchladnout. Korpus ideálně odřízneme od stran formy a také podélně až druhý den, kdy je rozležený. Krém na dort vytvoříme rozpuštěním čokolády s kokosovým cukrem a jejím smíchám s mascarpone sýrem pokojové teploty. Poté přimícháme i zakysanou smetanu pokojové teploty a krém necháme postupně zchladnout. Pokojová teplota mléčných výrobků je nutná, aby se krém nesrazil. Prořízlý korpus naplníme polovinou krému a trochou ovoce, přimáčkneme, vršek dortu potřeme zbylým krémem a (esteticky) ozdobíme ovocem. V lednici necháme tuhnout alespoň 3 hodiny, ideálně opět přes noc.