Tenhle recept jsem “ukradla” z jednoho francouzského blogu pouze se dvěma odměnami – mouku jsem nahradila kukuřičným škrobem, aby byl recept bezlepkový a vynechala jsem finální čokoládovou polevu. Pokud byste chtěli mít chlebíček ještě hezčí a slavnostnější, tak rozpusťte 80 gramů čokolády s trochou smetany a chlebíček touto polevou polijte. Chuťově je opravdu skvělý, tak akorát sladký a čokoládový a s velkou náloží hrušek.
Čokoládovýbezlepkový borwnie chlebíček s celými hruškami
- 4 menší uzrálé hrušky
- 150g hořké čokolády 70% kakaa
- 80ml smetany
- 120g změklého másla
- 100g třtinového cukru
- 4 vejce
- 10ml amaretta/rumu
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
- 90g mandlové mouky nebo mletých mandlí
- 30g kukuřičného škrobu
Nejdříve si opatrně oloupeme škrabkou hrušky a odstraníme bubáky (je pěkné nechat hruškám neporušené stopky). V kastrůlku si rozehřejeme čokoládu se smetanou a odložíme. Do mísy odvážíme máslo a cukr a společně vyšleháme do pěny. Poté přišleháme postupně vejce, amaretto a odloženou čokoládu se smetanou. Poté přisypeme suché ingredience – kypřící prášek, sůl, mandlovou mouku a kukuřičný škrob a opět prošleháme. Formu na chlebíček vyložíme pečícím papírem (pokud nastřihneme rohy papíru, jde to snadněji) a na dno rozdělíme několik lžic těsta. Na těsto rozložíme hrušky a ty zalijeme zbytkem těsta. Chlebíček pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů jednu hodinu. Necháme ho zchladnout a přemístíme do lednice, podáváme ho vychlazený s domácí šlehačkou.