Brokolice není moje oblíbená zelenina, je vlastně jediná úprava, ve které si na ní pochutnám a tu obsahuje tento recept. Brokolice je krátce povařená a zapečená se šunkou, sýrem a omáčkou ze zakysané smetany, zeleninového vývaru a trochy staré dobré kremžské hořčice. Tahle omáčka ji dodá říz, ale zároveň brokolici úplně nepřebije. Vyplatí se hledat brokolici v bio kvalitě nebo alespoň na farmářských trzích, protože se jedná o druh zeleniny, který je jinak hojně chemicky hojený a stříkaný.
Nejlepší zapečená brokolice se šunkou, sýrem a hořčičnou omáčkou
- 2 svazky brokolice
- sůl
- 200g krůtí šunky
- kelímek zakysané smetany
- zeleninový (želatinový) bujon
- pepř
- 3 lžičky kremžské hořčice
- 2 lžíce másla
- 100g sýru gouda
- uvařené brambory k podávání
Dáme vařit velký hrnec s vodou a lžící soli. Brokolici opláchneme vodou a rozřežeme na větší růžičky. Zbylý košťál oloupeme a vhodíme do vařící vody, po deseti minutách přidáme i zbylé růžičky brokolice. Brokolici vaříme zhruba deset minut, záleží na konkrétní brokolici, růžičky s nesmí rozpadat. Poté si nakrájíme šunku na proužky a odložíme. Zeleninový bujon zalijeme horkou vodou (stačí třetina hrnku) a s občasným promícháním rozpustíme. Zakysanou smetanu smícháme s trochou pepře, kremžskou hořčicí a rozpuštěným bujonem. Větší zapékací misku vymažeme máslem a postupně do ní navršíme růžičky brokolice, na kolečka nakrájené košťály brokolice a šunku. Povrch zalijeme zálivkou z připravené ochucené zakysané smetany a navrch nastrouháme sýr gouda. Pečeme v troubě vyhřáté na 175 stupňů zhruba 45 minut, dokud není sýr zlatavý. Podáváme s vařenými brambory.