Jak vypadá dokonalý vývar? Asi bychom se na některých bodech shodly – měl by být horký, silný, masový, trochu mastný, s trochou dobré zeleniny a zavářky. Ten můj je z masa, i kostí, je tmavý po červené cibuli, s nepřevařenou kořenovou zeleninou, místo domácích těstovin používá jejich bezlepkovou variantu a navrchu je pořádná porce naťové petrželky. Snad vás recept inspiruje, skvělě se hodí do těchto sychravých dnů.
Dokonalý pomalu tažený hovězí vývar s bezlepkovými těstovinami
- kus hovězího žebra s masem (0,5kg)
- kus hovězí kližky nebo předního hovězího(0,5kg)
- hovězí morková kost(není nutné)
- 2 menší červené cibule
- 3 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- 8 kuliček černého pepře
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 80g bezlepkových těstovin (risolino)
- sůl
- čerstvě drcený pepř
- naťová petrželka
Troubu si rozpálíme na 220 stupňů a menší pekáček vyložíme pečícím papírem. Maso a kosti omyjeme pod teplou vodu a dáme péct na 15 minut do trouby. Když je maso lehce opečené, dáme ho do hrnce – ideální je pomalý hrnec, který nemusíme při vaření hlídat – a zalijeme vodou. Do hrnce přidáme oloupané rozpůlené cibule, pokud použijete bílé, tak bude vývar světlejší. Poté přidáme také bobkové listy, nové koření a pepř. Mrkev a petržel omyjeme a oloupeme. Do hrnce přidáme prozatím pouze slupky ze zeleniny, můžeme přidat i další slupky z jiných jídel. Vodu přivedeme k varu a poté teplotu stáhneme, aby vývar pouze mírně bublal. Vývar vaříme(táhneme) alespoň 6 hodin, pokud použijeme klasický hrnec, tak průběžně doléváme vodu. Když uplyne čas, přelijeme vývar přes jemný cedník. Vše z pevných vyvařených ingrediencí až na maso vyhodíme. Vývar znovu přivedeme k varu, přidáme do něj obrané maso, nakrájenou mrkev a patržel a také bezlepkové těstoviny. Vaříme, dokud není zelenina i těstoviny uvařená. Poté dochutíme solí a čerstvým papřem a přidáme nasekanou naťovou petrželku. Polévku poslední minutu provaříme a horkou podáváme.