Vaření rizota se mi v poslední době zalíbilo, neumažu příliš nádobí a příprava je vlastně docela jednoduchá. Italské rizoto nadchne ty, co nemají v lásce suchou rýži, protože všechna zrnka jsou obalená “omáčkou”. Dýňové rizoto je jedna z podzimních hitovek všech kuchyní foodblogerů, moje verze je doplněná o sladší víno, šalvěj a jemně tvarohový kozí sýr crottin. Rizoto bude samo o sobě chutnat i malým dětem – odzkoušeno! 🙂
Dýňové rizoto se šalvějí a kozím sýrem
- litr zeleninového vývaru
- šalotka
- 2 lžíce olivového oleje
- 250g rýže arborio
- 100ml bílého vína (klidně sladší Pálava)
- 2 lžíce sušené šalvěje
- pyré z 1/2 dýně hokkaidó (upečená a rozmixovaná dýně)
- 70g nastrouhaného parmazánu
- 50g másla
- kozí sýr – použila jsem crottiny
- opražená dýňová a slunečnicová semínka
Nejprve si připravíme horký zeleninový vývar nebo připravíme vývar z gelového bujonu. Poté si připravíme hlubší pánev, šalotku nakrájíme najemno a lehce opečeme na olivovém oleji. Poté k cibuli přisypeme rýži a pečlivě promícháme. Poté přilijeme víno a necháme vypařit, na dýňové rizoto výjimečně doporučuji spíše sladší víno jako je Pálava. Přidáme také všechnu sušenou šalvěj, která chuť rizota příjemně podtrhne. Poté začneme po dvou naběračkách přilévat vývar, vždy počkáme dokud se nevypaří a teprve poté přidáme další dávku. Když nám zbyde poslední sběračka vývaru, přidáme k ní také dýňové pyré. Za stálého míchání počkáme než se z rizota vypaří téměř všechna voda, nemělo by být úplně vysušené, ale zároveň by měla být znát zrnka. V této fázi vypneme vařič, k rizotu přidáme nakrájené máslo a nastrouhaný parmazán, promícháme, přiklopíme poklicí a necháme 5 minut stát. Rizoto přendáme na talíře a ozdobíme pokrájeným kozím sýrem a nasucho opraženými semínky.