Předkrmy a hlavní jídla,  Zdravé/Fitness

Nejlepší boloňské těstoviny

Boloňské špagety jsou jídlo, které má v Čechách milion podob a inovací, některé z nich jako bolo z točeného salámu s kečupem by asi Italy dostaly do kolen. Já se držím tradičnější verze, která je jak rychlá na přípravu, tak celkem zdravá a hlavně dobrá. Pokud preferujete v omáčce více kousků, můžete mrkev a petržel nakrájet na malé kostičky, počítejte ale s tím, že přijdete o přirozené zahuštění omáčky.

P.S. Prosím, neposypejte to nakonec eidamem, to je vražda!

Nejlepší boloňské těstoviny

  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 400g mletého hovězího masa (do 10% tuku)
  • 2 mrkve (plus jedna petržel, pokud máme)
  • 2 lžíce sušené bazalky
  • 2 lžíce sušeného oregána
  • sůl
  • pepř
  • 200ml červeného vína
  • 2 plechovky sekaných rajčat
  • 2 lžíce medu
  • celozrnné těstoviny a sýr k podávání

Cibuli nakrájíme nadrobno a začneme opékat na oleji ve větším hrnci. Když je světle opečená, přidáme hovězí maso a opékáme ho do doby, než se vypaří všechna voda. Mrkev a petržel oloupáme a nastrouháme na struhadle najemno. Přidáme k masové směsi a během opékání přisypeme do hrnce také bazalku, oregáno, sůl a pepř. Poté směs zalijeme vínem, když se začne odpařovat, přidáme sekaná rajčata z plechovky a jemně dosladíme dvěma lžícemi medu. Směs necháme hodinu dusit pod pokličkou a dle potřeby podléváme vodou. Hotovou omáčku poté dosladíme či dosolíme a podáváme s uvařnými těstovinami a tvrdým zrajícím sýrem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *