Boloňské špagety jsou jídlo, které má v Čechách milion podob a inovací, některé z nich jako bolo z točeného salámu s kečupem by asi Italy dostaly do kolen. Já se držím tradičnější verze, která je jak rychlá na přípravu, tak celkem zdravá a hlavně dobrá. Pokud preferujete v omáčce více kousků, můžete mrkev a petržel nakrájet na malé kostičky, počítejte ale s tím, že přijdete o přirozené zahuštění omáčky.
P.S. Prosím, neposypejte to nakonec eidamem, to je vražda!
Nejlepší boloňské těstoviny
- 1 velká cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 400g mletého hovězího masa (do 10% tuku)
- 2 mrkve (plus jedna petržel, pokud máme)
- 2 lžíce sušené bazalky
- 2 lžíce sušeného oregána
- sůl
- pepř
- 200ml červeného vína
- 2 plechovky sekaných rajčat
- 2 lžíce medu
- celozrnné těstoviny a sýr k podávání
Cibuli nakrájíme nadrobno a začneme opékat na oleji ve větším hrnci. Když je světle opečená, přidáme hovězí maso a opékáme ho do doby, než se vypaří všechna voda. Mrkev a petržel oloupáme a nastrouháme na struhadle najemno. Přidáme k masové směsi a během opékání přisypeme do hrnce také bazalku, oregáno, sůl a pepř. Poté směs zalijeme vínem, když se začne odpařovat, přidáme sekaná rajčata z plechovky a jemně dosladíme dvěma lžícemi medu. Směs necháme hodinu dusit pod pokličkou a dle potřeby podléváme vodou. Hotovou omáčku poté dosladíme či dosolíme a podáváme s uvařnými těstovinami a tvrdým zrajícím sýrem.