Koláče, bábovky, muffiny,  RECEPTY,  Snídaně,  Zdravé/Fitness

Zdravá perníková bábovka se sušenými švestkami

Zima – a letos se opravdu nedá mluvit o podzimu, pro mě znamená horké čaje, dýně a perníkové koření. Na blogu visí hned několik receptů na perník, ale zatím i tu chyběla penríková bábovka a perníkový dort. Tuhle mezeru musí milovník perníčků postupně zamazat, a proto jsem upekla nejdříve bábovku. Jedná se o úpravu hned několika receptů, přičemž jsem se držela toho, že do bábovky patří hodně koření, med a trošku kakaa a potom toho, že nechci použít řepný cukr, pšeničnou mouku a řepkový olej. Tyhle fakta při zakousnutí asi běžný ochutnavač nepozná, jen to, že se jedná o moc dobrou bábovku.

Zdravá perníková bábovka se sušenými švestkami

  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1/4 hrnku medu
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla
  • 3/4 hrnku mléka
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 2 lžičky skořice
  • 2 lžíce perníkového koření
  • 1 a 1/2 hrnku špaldové hladké mouky
  • 1/2 hrnku špaldové celozrnné mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 100g sušených švestek
  • čokoládová poleva
  • lyofizované maliny

Nejdříve rozdělíme vejce na bílky a žloutky. Poté z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Ve druhé míse vyšleháme žloutky s cukrem a medem do světlé nadýchané pěny. Poté k žloutkové směsi postupně přišleháme rozpuštěné máslo a mléko. Následně stáhneme otáčky a žloutkovou směs prošleháme s kypřícím práškem, skořicí, perníkovým kořením, oběma moukami a kakaem. Těsto dokončíme opatrným přimícháním bílkového sněhu. Do těsta přidáme ještě nasekané švestky nebo jiné sušené ovoce a přelijeme do silikonové formy na bábovku (nebo jiné vymazené máslem a vysypané hrubou moukou). Bábovku pečeme na 150 stupňů zhruba hodinu, vychladlou polijeme čokoládovou polevou z hořké čokolády a smetany a vršek posypeme rozdrcenými lyofizovanámi malinami.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *