Koláče, bábovky, muffiny,  RECEPTY,  Snídaně,  Zdravé/Fitness

Nejlepší zdravé donuty

Mám doma různé formy na pečení, často mám pocit, že bez nějaké nové se prostě neobejdu, hlavně pokud je někde za akční cenu. Takhle jsem narazila na svítivě růžovou formu na donuty na eshopu blackpanda, cena byla velmi příznivá a forma obratem moje. Stejnou seženete zcela jistě i na ebay nebo aliexpressu. Donuty byly pečené jako dárek k svátku a na to,  jak byly pečené narychlo, předčily očekávání. Ačkoliv nejsou smažené, chuťově jsou prakticky identické s originálem. Jen doporučuji tekutější polevu, mně se to namáčelo těžce :).

Nejlepší zdravé donuty

  • 10g čerstvého droždí
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 125g odtučněného tvarohu
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 2 vejce
  • 125g hladké špaldové mouky
  • špetka soli
  • poleva – hořká a bílá čokoláda rozpuštěná s máslem
  • cukrové zdobení

V menší misce si smícháme droždí, cukr a 2 lžíce vlažné vody. Odložíme a necháme ožít kvásek. Vedle ve větší míse si smícháme tvaroh s dvěma lžícemi vody, kokosovým olejem a vejci. Poté přisypeme také mouku se solí. Do hustého těsta přimícháme kvásek a necháme půl hodinky stát zakryté na teplém místě. Těsto rozdělíme do silikonové formy na donuty, idelně pomocí cukrářského sáčku, do kterého těsto přendáme. Formu neplníme až úplně po okraj(donuty vyskočí), množství vyjde na zhruba 6 středních donutů. Plnou formu necháme ještě půl hodinky stát a poté ji přendáme na plech. Donuty pečeme v rozehřáté troubě na 150 stupňů zhruba 30 minut, dokud nejsou zlatavé. Z formy je vyklopíme (vyloupeme) ještě vlažné, jde to snadno. Vychladlé donuty namáčíme v čokoládové polevě a posypeme cukrovým zdobením. Polevu je lepší udělat řidší konzistence, případně ji naředit smatanou, v husté polevě se mi donuty obtížně namáčely.

P.S. Zbytek těsta dávám do košíčku a muffiny a vytvořím si tak zkušební porci na jídlo, i namáčení v polevě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *