Koláče, bábovky, muffiny,  RECEPTY,  Snídaně

Křehký švestkový koláč

  Čas od času se mi povede takový ten geniální recept… Co to je? To je recept, který sníte na posezení a chtěli byste ho mít upečený každý den. Tenhle koláč má krustu s křupavého špaldového těsta s oříšky, je naplněný velkým množstvím nakyslých švestek, které neskutečně dobře ladí se sladkou smetanovou zmrzlinou. Je prostě geniální, a to i druhý den, protože těsto nenavlhne, tak jak to bývá u křehkých koláčů zvykem.

Křehký švestkový koláč

  • 120g špaldové hladké mouky
  • 40g mletých mandlí(mandlové mouky)
  • 20g třtinového cukru
  • vejce
  • 70g kokosového oleje
  • kilo švestek
  • 2 lžičky skořice
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • vanilkový pudinkový prášek+2 lžíce vody
  • 2 lžíce meruňkové marmelády
  • zmrzlina k podávání

 

Nejprve si připravíme těsto, v míse smícháme špaldovou mouku s mletými mandlemi a třtinovým cukrem. Poté ke směsi přidáme vejce a kokosový olej. Hmotou vyložíme menší zapékací formu nebo menší dortovou formu, těsto vytlačíme i do stran formy. Švestky vypeckujeme, rozčtvrtíme a smícháme se zbylým třtinovým cukrem, skořicí a pudinkovým práškem se 2 lžícemi vody. Švestkovou směsí naplníme základ z křehkého těsta a dáme péct na 150 stupňů zhruba na hodinu. Ke konci pečení švestky na povrchu koláče pomažeme zahřátým meruňkovým džemem a ještě na dvě minuty necháme zapéct. Džem vytvoří pěkně lesklý povrch. Koláč podáváme vlažný nebo při pokojové teplotě se smetanovou zmrzlinou.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *