Čas od času se mi povede takový ten geniální recept… Co to je? To je recept, který sníte na posezení a chtěli byste ho mít upečený každý den. Tenhle koláč má krustu s křupavého špaldového těsta s oříšky, je naplněný velkým množstvím nakyslých švestek, které neskutečně dobře ladí se sladkou smetanovou zmrzlinou. Je prostě geniální, a to i druhý den, protože těsto nenavlhne, tak jak to bývá u křehkých koláčů zvykem.
Křehký švestkový koláč
- 120g špaldové hladké mouky
- 40g mletých mandlí(mandlové mouky)
- 20g třtinového cukru
- vejce
- 70g kokosového oleje
- kilo švestek
- 2 lžičky skořice
- 2 lžíce třtinového cukru
- vanilkový pudinkový prášek+2 lžíce vody
- 2 lžíce meruňkové marmelády
- zmrzlina k podávání
Nejprve si připravíme těsto, v míse smícháme špaldovou mouku s mletými mandlemi a třtinovým cukrem. Poté ke směsi přidáme vejce a kokosový olej. Hmotou vyložíme menší zapékací formu nebo menší dortovou formu, těsto vytlačíme i do stran formy. Švestky vypeckujeme, rozčtvrtíme a smícháme se zbylým třtinovým cukrem, skořicí a pudinkovým práškem se 2 lžícemi vody. Švestkovou směsí naplníme základ z křehkého těsta a dáme péct na 150 stupňů zhruba na hodinu. Ke konci pečení švestky na povrchu koláče pomažeme zahřátým meruňkovým džemem a ještě na dvě minuty necháme zapéct. Džem vytvoří pěkně lesklý povrch. Koláč podáváme vlažný nebo při pokojové teplotě se smetanovou zmrzlinou.