Koláče, bábovky, muffiny,  RECEPTY,  Snídaně

Křehký švestkový koláč

  Čas od času se mi povede takový ten geniální recept… Co to je? To je recept, který sníte na posezení a chtěli byste ho mít upečený každý den. Tenhle koláč má krustu s křupavého špaldového těsta s oříšky, je naplněný velkým množstvím nakyslých švestek, které neskutečně dobře ladí se sladkou smetanovou zmrzlinou. Je prostě geniální, a to i druhý den, protože těsto nenavlhne, tak jak to bývá u křehkých koláčů zvykem.

Křehký švestkový koláč

  • 120g špaldové hladké mouky
  • 40g mletých mandlí(mandlové mouky)
  • 20g třtinového cukru
  • vejce
  • 70g kokosového oleje
  • kilo švestek
  • 2 lžičky skořice
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • vanilkový pudinkový prášek+2 lžíce vody
  • 2 lžíce meruňkové marmelády
  • zmrzlina k podávání

 

Nejprve si připravíme těsto, v míse smícháme špaldovou mouku s mletými mandlemi a třtinovým cukrem. Poté ke směsi přidáme vejce a kokosový olej. Hmotou vyložíme menší zapékací formu nebo menší dortovou formu, těsto vytlačíme i do stran formy. Švestky vypeckujeme, rozčtvrtíme a smícháme se zbylým třtinovým cukrem, skořicí a pudinkovým práškem se 2 lžícemi vody. Švestkovou směsí naplníme základ z křehkého těsta a dáme péct na 150 stupňů zhruba na hodinu. Ke konci pečení švestky na povrchu koláče pomažeme zahřátým meruňkovým džemem a ještě na dvě minuty necháme zapéct. Džem vytvoří pěkně lesklý povrch. Koláč podáváme vlažný nebo při pokojové teplotě se smetanovou zmrzlinou.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *