Koláče, bábovky, muffiny,  RECEPTY,  Snídaně

Rybízový koláč z jogurtu

Koláč z jogurtového těsta s ovocem a drobenkou je jeden z nejčastěji pečených u nás doma. Těsto je měkké, nadýchané a bez přílišeného množství tuku. Ovoce je naopak svěží a lehce nakyslé. A o drobence není třeba příliš mluvit, to je křupavý vanilkový závěr. Příprava koláče je velmi expresní, do 90 minut budete mít koláč na stole a ochutnávat. Lze použít téměř každé ovoce (na blogu je už i podobný recept na švestkový koláč se skořicí), dále je výborná kombinace rebarbory s jahodami, meruňky, zavařená jablka nebo borůvky. Můžete použít všechny zbytky, které vám uvízly přes zimu v mrazáku.

Rybízový koláč z jogurtu

  • 2 vejce
  • 200g třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 400g bílého jogurtu
  • 320 g hladké mouky
  • máslo a hrubá mouka na vysypání plechu
  • 80g rozpuštěného másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 10 lžic polohrubé mouky
  • 6 lžic moučkového cukru
  • cca 1kg červeného rybízu

Zapneme si troubu na 150 stupňů, ve velké míse vymícháme metlou, vejce, cukr, kypřící prášek, vanilkový cukr a jogurt. Poté přidáme i dvě lžíce z rozpuštěného másla, které máme jinak připravané na drobenku. Nakonec ještě zamícháme mouku. Těsto opatrně rozetřema na velký hluboký plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou. Těsto posypeme ovocem (klidně zmraženým) a posypeme drobenkou připravenou z polohrubé mouky, moučkového cukru, vanilkového cukru a rozpuštěného másla. Pečeme v troubě zhruba hodinu do doby, kdy jsou okraje koláče zlatavě hnědé.

P.S. Část cukru je možné nahradit stévií, či zero sirupem. Hladkou bílou mouku v pořádku nahradí jak celozrnná, tak bezlepková rýžová.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *