Koláč z jogurtového těsta s ovocem a drobenkou je jeden z nejčastěji pečených u nás doma. Těsto je měkké, nadýchané a bez přílišeného množství tuku. Ovoce je naopak svěží a lehce nakyslé. A o drobence není třeba příliš mluvit, to je křupavý vanilkový závěr. Příprava koláče je velmi expresní, do 90 minut budete mít koláč na stole a ochutnávat. Lze použít téměř každé ovoce (na blogu je už i podobný recept na švestkový koláč se skořicí), dále je výborná kombinace rebarbory s jahodami, meruňky, zavařená jablka nebo borůvky. Můžete použít všechny zbytky, které vám uvízly přes zimu v mrazáku.
Rybízový koláč z jogurtu
- 2 vejce
- 200g třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 400g bílého jogurtu
- 320 g hladké mouky
- máslo a hrubá mouka na vysypání plechu
- 80g rozpuštěného másla
- 1 vanilkový cukr
- 10 lžic polohrubé mouky
- 6 lžic moučkového cukru
- cca 1kg červeného rybízu
Zapneme si troubu na 150 stupňů, ve velké míse vymícháme metlou, vejce, cukr, kypřící prášek, vanilkový cukr a jogurt. Poté přidáme i dvě lžíce z rozpuštěného másla, které máme jinak připravané na drobenku. Nakonec ještě zamícháme mouku. Těsto opatrně rozetřema na velký hluboký plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou. Těsto posypeme ovocem (klidně zmraženým) a posypeme drobenkou připravenou z polohrubé mouky, moučkového cukru, vanilkového cukru a rozpuštěného másla. Pečeme v troubě zhruba hodinu do doby, kdy jsou okraje koláče zlatavě hnědé.
P.S. Část cukru je možné nahradit stévií, či zero sirupem. Hladkou bílou mouku v pořádku nahradí jak celozrnná, tak bezlepková rýžová.