Ačkoliv by to jeden nečekal, na chalupě máme ještě jablka ze sklizně z loňského září. Na zakousnutí už to není úplně hitparáda (ačkoliv se můj přítel s tímhle názorem neztotožňuje), ale taková bio jablíčka jsou super na pečení. Do tohohle receptu jich padne celá kupa, při promíchání s těstem budete mít dokonce pocit, že tam žádné těsto nemáte, ale jsou to samá jablka. Žádný strach, těsto se kolem jablíček nafoukne a budete mít bezva zdravý bezlepkový perníček s jablky, brusinkami, čokoládou a ořechy.
Perníkový bezlepkový koláč s jablky
- 550g očištěných jablek
- 4 vejce
- 60g medu
- 10g tekuté stévie
- 4 lžíce kokosového oleje
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 2 lžičky perníkového koření
- 80g rýžové mouky
- 120g pohankové mouky
- 2 hrsti brusinek
- 40g hořké čokolády
- hrst vlašských ořechů
Nejprve si očistíme jablka a nakrájíme je na kostičky. Ve velké míse vyšleháme vejce do pěny, poté přišleháme med a stévii. Kokosový olej si rozpustíme a přišleháme k vaječné směsi. Poté stejně pokračujeme s kypřícím práškem a perníkovým kořením. Nakonec přišleháme rýžovou a pohankovou mouku. Do hladkého těsta přisypeme připravená jablka, brusinky a nasekanou hořkou čokoládu. Menší plech vyložíme pečícím papírem a těsto do něj rovnoměrně rozetřeme a povrch posypeme nasekanými ořechy. Koláč pečeme při 150 stupních zhruba 45 minut.