Trochu jsem nevěřila, že i tuhle českou kotlíkovou klasiku opráším, ale když je chuť, tak není cesty zpátky. Buřtguláš patří k těm jídlům, které můžou být pěkné zrádné v oblasti chuti, ale i v té výživové. Chtěla bych vyvrátit to, že buřtguláš může být “jen” nezdravý – pokud použijete kvalitní suroviny, tak žádné, opravdu žádné jídlo, nezdravé není. V tomhle receptu je základem klasika, kterou jsme vařili v mém dětství a mačkali jsme si do ní až finálně brambory na loupačku. Ano, upravila jsem ji, olivový olej vyměnila za řepkový, obyčejné párky za kvalitnější, pšeničnou mouku za rýžovou, ale sušená majoránka z našeho rodinného receptu zůstala.
Bezlepkový zdravý bramborový buřtguláš
- 2 cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 400g libových (silných) párků (použila jsem s 86% vepřového masa)
- 2 vrchovaté lžíce rýžové mouky
- lžička kmínu
- 4 lžíce mleté sladké papriky
- cca 700ml horké vody
- lžička chilli
- 2 stroužky česneku
- 700g brambor
- sůl, pepř
- 2 lžíce sušené majoránky
Cibule si očistíme a nakrájíme najemno a pomalu je opečeme na olivovém oleji dozlatova. Je vhodné použít středně velký nepřilnavý hrnec. Když je cibulka zlatavá, přidáme libové párky nakrájené na půlkolečka (je lepší si je ještě předem oloupat). Párky na cibulce lehce opečeme, poté přidáme rýžovou mouku, kmín a sladkou papriku. Lehce opečeme pár vteřin, paprika se nesmí spálit a poté přilijeme horkou vodu. Do směsi, kterou přivedeme k varu přidáme ještě chilli a rozmělněný česnek. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostky. Přidáme je do hrnce a pokud nejsou ponořené, tak přilijeme ještě trochu vody. Buřtguláš opepříme a také osolíme (soli je potřeba docela hodně) a necháme vařit, dokud brambory nezměknou a guláš se jich škrobem ještě trochu nezahustí. Nakonec přidáme sušenou majoránku a minutu provaříme. Podáváme s dobrým chlebem, ideálně bezlepkovým.