Kombinace z dětství, kterou miluji – povidla a tvaroh. Kynuté koláče a buchty bych mohla jíst v jednom kuse, ovšem ty poctivé, ať z domácí nebo dobré kupované. Má to několik ALE – musím si je sehnat čerstvé, nebo tomu věnovat čas (nedejbože jít ven teď, když mrzne až praští) a co se týká zdraví, není to úplně hitparáda. A tak zkouším alternativy.. a zrovna tahle je moc fajn! Vlahý piškotek, nikoliv gumový nebo suchý, poctivá dávka jemného tvarohu a také ta oblíbená povidla. Navíc buchta, kterou zvládnete do čtvrt hodinky 🙂
Rychlá buchta s tvarohem a povidly
- hrnek hladké špaldové mouky
- hrnek mandlové mouky
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- 2 vejce
- 1/2 hrnku olivového oleje
- hrnek mléka
- kypřící prášek do pečiva
- lžíce mleté skořice
- 2 vaničky nízkotučného tvarohu
- 3/4 hrnku mléka
- 2 vejce
- vanilkový pudinkový prášek
- vanilkový cukr
- tekutá stévie(4 lžíce) nebo cukr
- malá sklenička povidel
- máslo a hrubá mouka na plech
Nejdříve si připravíme velkou mísu a vyšleháme v ní suroviny na těsto – špaldovou a mandlovou mouku, třtinový cukr, dvě vejce, olivový olej, mléko, kypřící prášek a mletou skořici. Ve druhé míse prošleháme suroviny na náplň – nízkotučný tvaroh, druhou dávku mléka, další dvě vejce, vanilkový pudinkový prášek, vanilkový cukr a stévii nebo cukru. Poloviční plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou (lze použít i mandlovu). Do plechu poté vlijeme polovinu těsta, na tu lžící nepravidelně rozdělíme tvarohovou náplň a povidla. Nakonec na vrch vlijeme zbytek těsta. Buchtu pečeme v troubě rozehřáté na 150 stupňů zhruba hodinu.