Předkrmy a hlavní jídla,  Zdravé/Fitness

Bezlepkové batátové švestkové knedlíky

Barva těchto knedlíků vás určitě nadchne, má takové pěkně podzimní tóny. V minulosti jsem vždycky preferovala knedlíky z tvarohového těsta, před bramborovými, ale batáty původnímu receptu dodávají úplně jiný rozměr. Knedlíky jsou poměrně snadné, o čemž vypovídá i množství ingrediencí, ani začátečník se receptu nemusí bát… A moje oblíbená kombinace švestek s mákem je už tradičním párem českého pozdního léta podzimu, i když můžete sáhnout i do jiných zásob ovoce, které máte z léta.

 

Bezlepkové batátové švestkové knedlíky

(8 velkých knedlíků nebo 12 malých)

  • 400g očištěných batátů
  • 1 žloutek
  • 30g rozpuštěného másla
  • 2 lžíce tekuté stévie nebo medu
  • 1 hrnek mouky (já použila kombinaci rýžové a pohankové)
  • 1/2 hrnku krupičky (pšeničná nebo například rýžová)
  • švestky
  • mletý mák, med a máslo k podávání

 

Batáty uvaříme do měkka a poté je rozmixujeme. Necháme lehce zchladnnout a poté k nim přimícháme žloutek, rozpuštěné máslo a stévii. Poté přisypeme také mouku a krupičku. Mělo by vzniknout nelepivé těsto, kterým se dají pohodově obalovat knedlíky, pokud se tak nestalo, přidejte trochu krupičky. Vždy si při tvarování odebereme kuličku těsta, zploštíme jí do placky a tou obalíme omytou osušenou a vypeckovanou švestku. Pečlivě zabalené knedlíky buď uvaříme ve vroucí vodě (20 minut) nebo je uložíme překryté folií do lednice či mrazáku. Hotové knedlíky podáváme posypané mletým mákem a pokapané medem a rozpuštěným máslem.

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *