Předkrmy a hlavní jídla,  RECEPTY,  Zdravé/Fitness

Vermicelli nudle s arašídovou omáčkou a hovězím

   Poslední měsíce u nás frčí asijská kuchyně, do té míry, ža curry máme alespoň dvakrát týdně a často i čtyřikrát. V posledním týdnu můj drahý vyslovil přání, jestli bych neudělala arašídovou omáčku, protože arašídové máslo se u nás samo o sobě už nejí a zbytečně nám doma překáží. Přání bylo vyslyšeno a věřte, že tyhle nudle jsou fakt peckové. Inspirovala jsem se v několika receptech a spojila je do vlastní verze, a ty divné maniokové nudle jsem koupila na Holešovické tržnici spíše omylem, klasické rýžové (vlasové) vermicelli poslouží úplně stejně.

Vermicelli nudle s arašídovou omáčkou a hovězím

(6 porcí)

  • 400g hovězích medailonků
  • sezamový olej
  • sůl
  • 250g nudlí vermicelli (tradičně rýžové vlasové, já měla maniokové)
  • 300g fazolových lusků
  • 4 jarní cibulky
  • pak choi
  • 200g arašídového másla
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce sójové omáčky (skvělá je značky kikkoman)
  • 2 stroužky česneku
  • kousek zázvoru (2cm)
  • 1 limeta
  • 2 lžíce medu
  • 1 chilli paprička
  • 150ml horké vody
  • koriandr a limeta k podávání

Nejdříve si vyndáme z lednice hovězí maso a necháme ho odstát na pokojovou teplotu, zároveň si předehřejeme troubou na 150 stupňů. Připravíme si omáčku, do velké misky dáme arašídové máslo, rybí omáčku, sójovou omáčku, nastrouhaný česnek a zázvor, vymačkanou šťávu z limety, med a nasekanou chilli papričku. Do směsi poté přilijeme 150 ml horké vody a promícháme. Na lžíci sezamového oleje opečeme hovězí maso z obou stran a poté ho dáme do pekáčku vyloženého pečícím papírem péct na zhruba 5 minu do tourby rozehřáté na 150 stupňů. Hotové maso necháme odpočívat ve vypnuté troubě. Zeleninu si nakrájíme na proužky a fazolky bez konců na kousky. Do pánve, kde se opékalo maso přidáme lžičku sezamového oleje a začneme opékat fazolky, proužky z bílé části pak choi a jarní cibule. Po chvíli podlijeme vodou a několik minut dusíme pod pokličku. Ke změklé zelenině poté přidáme zelené zbytky pak choi a cibulek a připravenou arašídovou omáčku. Vše pět minut povaříme, pokud se omáčka připaluje, tak občasně přiléváme vodu. Nakonec si připravíme nudle vermicelli, ve varné konvici si zahřejeme vodu, nudle vložíme do hrnce, lehce je posolíme a zalijeme vroucí vodou. Necháme pod pokličkou (a bez vaření) zhruba 7 minut odstát a poté hotové nudle slijeme. Nakonec nudle pečlivě promícháme s omáčkou (se zeleninou) a na talíře servírujeme s masem nakrájeným na proužky, koriandrem a limetou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *