Cuketový perník jsem se chystala péct několik týdnů, ale hledala jsem vhodné strávníky. Moje sestra už se nenechá tak snadno nachytat jako před léty, když v chutné buchtě až při posledních soustech našla zelené tečky… Protestovat nad použitím cukety v perníku, bylo již marné. Ačkoliv nemám ráda náhražky tradičních věcí, tak cuketové perníky mám raději než klasické, které bývají buď suché nebo hrozně drobivé. Navrch jsem přidala švestky, které mají sezónu a perník oživí lépe než klasická povidla. Fajn bonusem je nízké množství tuku, cukru a celozrnná mouka. Perník na našem učitelském teambuildingu u ohýnku překvapivě uspěl a cuketu by v něm asi nikdo nehledal, jestli kolegyně nelžou, tak tento příspěvek právě teď čtou a budou ho v brzké době praktikovat i ve svých domovech :D. Jaká báječná recenze:)!
Cuketový perník se švestkami
(poloviční pekáček)
- 350g cukety (střední kousek)
- 3 vejce
- 80g medu
- 30g tekuté stévie (lze nahradit dalšími 60g medu)
- 1 lžíce perníkového koření
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 40ml oleje
- 200ml mléka
- 3 vrchovaté lžíce kakaa
- 300g celozrnné mouky
- 3/4 kg švestek
- oříšky na posypání
- máslo a hrubá mouka/kokos (na plech)
Nejdříve si omyjeme cuketu, uřízneme konec a špičku, u větších kousků odstraníme gumový vnitřek se semínky. Mělo by nám zůstat zhruba 350g hmoty a tu buď jemně nastrouháme nebo nakrájíme a rozmělníme tyčovým mixérem na kaši. Po poslední zkušenosti vyhodnocuji druhou verzi s mixerém jako lepší díky úspoře. K rozmixované nebo jemně nastrouhané cuketě přidáme vejce a promícháme. Poté postupně přidáme i med se stévií, perníkové koření, kypřící prášek, olej, mléko a kakao. Naposledy do směsi přidáme mouku. Hotové těsto vlijeme do plechu, který jsme si vytřeli máslem a vysypali hrubou moukou nebo kokosem. Vršek těsta poklademe vypeckovanými švestkami řeznou stranou vzhrůru a posypeme oříšky nebo mandlemi. Pečeme na 150 stupňů zhruba hodinu, dokud není povrch pevný.