Tak minulou neděli jsem měla pár dnů před státnicemi, jak to v praxi vypadá? Snažíte se odreagvat, tak jsem dělala řízky s bramborovým salátem, ale trošku jinak…. po svém a snad i lépe. Kuřecí nakládám do kořeněného jogurtu a peču v troubě. Do salátu používám light majonézu hellmans, co se týká kaloriíí a tuku, tak je to zredukované na polovinu. Na jednu porci padne asi okolo šedesáti kalorií za majolku a to není taková tragédie, aby se to na jeden oběd neobětovalo 🙂
Light řízky s bramborovým salátem
(4 porce)
- 600g kuřecích prsních řízků
- 200g bílého jogurtu
- 2 lžíce koření piri-piri
- 1/2 lžíce sladké papriky
- 1/2 lžičky soli
- nadrcené cornflaky (cca 8 hrstí)
- 4 lžíce strouhanky
- 4 velké brambory
- 1 sklenice sterilované zeleniny moravanka
- 3 vařená vejce
- 1 vařená mrkev
- malá cibulka (nebo kousek velké)
- 100g majonézy light
- 2 lžičky hořčice
- sůl, pepř
Nejdříve si očistíme maso a nakrájíme ho podelné a na středně velké kusy. Jogurt promícháme s kořením piri-piri, sladkou paprikou a solí. Přidáme k maso a pečlivě promícháme, necháme naložené v lednici. Hodinu před jídlem obalíme kuřecí ve směsi drcených cornflaků (ideálně drtič, v nouzi rozdrtíme přes pytlík válečkem) a strouhanky. Maso rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a na 180 stupňů pečeme 45-50 minut, v druhé polovině pečení alespoň jednou obrátíme.
Na bramborový salát si uvaříme brambory ve slupce a necháme je vychladnout. Vejce také uvaříme natvrdo a oloupanou mrkev doměkka. Poté jsme ready salát zkompletovat. Brambory nakrájíme na kostky, mrkev a bílky na malé kousky. Žloutky rozmělníme v rukou a přidáme. Cibuli nakrájíme najemno. Poté nakrájíme nadrobno okurky ze sklenice moravanky, vybereme z ní také do salátu hrášek a přikrájíme z ní taky trochu červené kapie a směsi mrkve s celerem (ne vše, jinak bude salát příliš kyselý). Poté přidáme majonézu, hořčici, trochu pepře a soli. Poté promícháme a případně přisolíme. Podáváme s teplými kuřecími řízečky.