Poslední měsíce zpytuju svoje svědomí víc než kdy jindy – tedy, co se týká blogu. Až paradoxně jsem se zarazila, že takhle pasivní jsem nebyla ani v šestinedělí. Ale nějak byly důležitější věci k řešení a snad se to zase zklidní, plus mě v horkých dnech nebaví stát u plotny natož zapínat troubu. Tenhle koláč jsem tedy pekla už před dvěma měsíci. Před několika lety to byl jeden z mých nejoblíbenějších, skvěle se v něm snoubí měkké těsto, vanilkový krém a čokoláda. Ještě více mi chutná druhý den, když ho nechám přes noc rozležet v lednici.
Koláč Chinois
- 100ml plnotučného mléka
- 50g třtinového cukru
- 15g droždí
- 400g hladké špaldové mouky
- špetka soli
- 2 vejce
- 90g rozpuštěného másla
náplň:
- 500ml plnotučného mléka
- 3 žloutky
- 100g třtinového cukru
- vanilkový cukr
- 50g hladké mouky
- nasekaná hořká čokoláda
Nejprve si připravíme kvásek na těsto – mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, přisypeme do něj cukru a rozdrobíme droždí. Vše pečlivě zamícháme a necháme vzejít (zvýší hladinu, udělají se bublinky). Potom si připravíme velkou mísu, vsypeme do ní špaldovou mouku, špetku soli, vejce a rozpuštěné máslo. Jako poslední do mísy přilijeme vzešlý kvásek a rukama nebo robotem ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou, nebo lehce těsnící igelitovou folii a necháme hodinu až hodinu a půl kynout(záleží, jak je teplo). Mezitím si připravíme krém, mléko vlijeme do hrnce a začneme ohřívat. Vedle v misce prošleháme žloutky s třtinovým a vanilkovým cukrem a poté s hladkou moukou. Do ohřívající mléka vlijeme žloutkovou směs a svaříme na mírném plamenu do krémové konzistence. Na povrch krému položíme kousek igelitové folie, aby se nevytvořil škraloup a necháme zchladnout na pokojovou teplotu.
Na finále si připravíme velkou dortovou formu a její dno vyložíme pečícím papírem. Z vykynutého těsta odebereme třetinu a na lehce pomoučněné ploše ho vyválíme na kruh, který použijme na dno formy. Zbylé těsto vyválíme na pomoučněné ploše do velkého obdélníku, ten pomažeme rovnoměrně krémem a posypeme čokoládou. Obdélník srolujeme z kratší strany do rolády a tu nařežeme na široká kolečka. Hotová kolečka rozestavíme řeznou stranou do formy, která už je vyložená těstem. Mezi kolečky budou poměrně velké mezery, které se zaplní kynutím těsta. Hotový koláč necháme 15 minut kynout a poté pečeme zhruba hodinu v troubě vyhřáté na 150 stupňů. Krájíme až pečlivě zchladlý na řezy, na kterých se ukážou jednotlivé vrstvy koláče.