Asi budete překvapeni, jak často se zde zase budou objevovat recepty, které využívají z vajíček pouze bílky. Není to z důvodu nějakého odporu k bílkům a snahy omezovat tuky. Jde o to, že můj drahý si kdysi vybudoval lehčí intoleranci, tak se snaží to s bílky nepřehánět, a tak mi tu část těch “jeho” často přebývá ve skleničce. Neradi cokoliv vyhazujeme a tyhle buchtičky jsou super řešení, a to i pokud vám zbydou bílky po tvorbě žloutkového krému nebo cukroví.
P.S. Ano, po delší době se jedná o takovou pěkně “fitness” buchtu, mám ráda v pečení rozmanitost.
Proteinové kostky s bílkovým piškotem, pudinkem a krémem
- 6 bílků (240g)
- špetka soli
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 200g bílého jogurtu
- 80g čokoládového proteinu
- 30g špaldové mouky
- 30g kakaa
- máslo a hrubá mouka na plech
- 400ml mléka
- 30g vanilkového proteinu
- 2 lžíce tekuté stévie
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 200g zakysané smetany
- 300g bílého jogurtu
- 3 lžíce medu
- mletá skořice
Nejdříve si vyšleháme bílky se špetkou soli a kypřícím práškem. Do tuhého sněhu lžící přimícháme jogurt, poté čokoládový protein, špaldovou mouku a kakao. Vznikne nadýchané těsto, které rozetřeme do menšího pekáče vymazaného máslem a vysypaného hrubou moukou. Následně si uvaříme hustý pudink z mléka, vanilkového pudinku, tekuté stévie a pudinkového prášku. Hotový pudink po lžičkách rozdělíme na povrch těsta. Buchtu pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů zhruba 30 minut, dokud není koláč pěkně pevný. Po vychladnutí potřeme polevou ze zakysané smetany, jogurtu a medu. Povrch posypeme mletou skořicí a necháme alespoň 4 hodiny v lednici vychladit, ideální je nechat koláč ležet přes noc – buchta do sebe natáhne vodu z polevy a ta ztuhne.