Pokud jste celiaci nebo omezujete lepek, tak je jedním z vašich nejpalčivějších stravovacích problémů chléb a pečivo. Pokud se nechcete pouštět do složitého pečen kynutých těst z vlastních nebo koupených bezlepkových směsí, můžete zkusit jednoduchou alternativu semínkového chleba s pohankovými vločkami. Příprava je snadná, vše smícháte, pár hodin posečkáte a chléb upečete nejdříve ve formě a poté mimo ní. Tenhle chléb osloví všechny, co mají rádi semínka nebo ořechy a nebo je jen baví zkoušet nové věci.
Bezlepkový semínkový chléb s ořechy
- 100g drcených lněných semínek (celá lze krátce promixovat)
- 160 pohankových vloček
- 50g para ořechů
- 40g mandlí
- 100g slunečnicových semínek
- 100g dýňových semínek
- 30g chia semínek
- 20g psyllia (rostlinná vláknina, lze koupit v DM)
- 2 lžičky jemné himalájské soli
- 3 lžíce kokosového nebo olivového oleje
- 1 lžíce medu
- 370ml vody
Nejdříve si smícháme sypké suroviny – drcená lněná semínka, pohankové vločky, para ořechy, mandle, slunečnicová a dýňová semínka, chia semínka, psyllium a sůl. Para ořechy můžeme ještě lehce posekat, aby nebyly na řezu tolik výrazné. Poté přidáme ke směsi kokosový olej, med a vodu. Vše znovu pečlivě promícháme. Připravíme si formu na biskupský chlebíček a vyložíme ji obdelníkem pečícího papíru, u kterého jsme si nastříhli rohy, aby lépe padnul do formy. Semínkové těsto přendáme do formy a pečlivě do ní natlačíme, aby chleba neměl dírky. Chléb vložíme do lednice a necháme ho přes noc nebo alespoň tři hodiny odpočívat. Poté ho vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme třicet minut. Po uplynutí času chléb vyklopíme na plech vyložený pečícím papírem a starý papír sloupneme. Chléb dopékáme tak dlouho, dokud nejsou i ostatní strany zlatavé – zhruba dalších 30 minut.
P.S. Krájíme až opravdu vychladlý, ideálně z lednice, jinak se vám budou plátky rozpadat tak jako mně.