Předkrmy a hlavní jídla,  RECEPTY,  Slané pečení,  Snídaně,  Zdravé/Fitness

Bezlepkový semínkový chléb s ořechy

Pokud jste celiaci nebo omezujete lepek, tak je jedním z vašich nejpalčivějších stravovacích problémů chléb a pečivo. Pokud se nechcete pouštět do složitého pečen kynutých těst z vlastních nebo koupených bezlepkových směsí, můžete zkusit jednoduchou alternativu semínkového chleba s pohankovými vločkami. Příprava je snadná, vše smícháte, pár hodin posečkáte a chléb upečete nejdříve ve formě a poté mimo ní. Tenhle chléb osloví všechny, co mají rádi semínka nebo ořechy a nebo je jen baví zkoušet nové věci.

Bezlepkový semínkový chléb s ořechy

  • 100g drcených lněných semínek (celá lze krátce promixovat)
  • 160 pohankových vloček
  • 50g para ořechů
  • 40g mandlí
  • 100g slunečnicových semínek
  • 100g dýňových semínek
  • 30g chia semínek
  • 20g psyllia (rostlinná vláknina, lze koupit v DM)
  • 2 lžičky jemné himalájské soli
  • 3 lžíce kokosového nebo olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 370ml vody

Nejdříve si smícháme sypké suroviny – drcená lněná semínka, pohankové vločky, para ořechy, mandle, slunečnicová a dýňová semínka, chia semínka, psyllium a sůl. Para ořechy můžeme ještě lehce posekat, aby nebyly na řezu tolik výrazné. Poté přidáme ke směsi kokosový olej, med a vodu. Vše znovu pečlivě promícháme. Připravíme si formu na biskupský chlebíček a vyložíme ji obdelníkem pečícího papíru, u kterého jsme si nastříhli rohy, aby lépe padnul do formy. Semínkové těsto přendáme do formy a pečlivě do ní natlačíme, aby chleba neměl dírky. Chléb vložíme do lednice a necháme ho přes noc nebo alespoň tři hodiny odpočívat. Poté ho vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme třicet minut. Po uplynutí času chléb vyklopíme na plech vyložený pečícím papírem a starý papír sloupneme. Chléb dopékáme tak dlouho, dokud nejsou i ostatní strany zlatavé – zhruba dalších 30 minut.

P.S. Krájíme až opravdu vychladlý, ideálně z lednice, jinak se vám budou plátky rozpadat tak jako mně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *