Polévky,  RECEPTY,  Zdravé/Fitness

Rychlý a zdravý boršč

Když chcete poprvé uvařit boršč, překvapí vás, jak polévka, kterou dokáží vyseknout školní jídelny z pár ingrdiencí, může být složitá na čas, přípravu i nákup surovin. Rozhodla jsem se tedy zachovat kostru receptu, ale přípravu podstatně ulehčit. A věřte, že můj boršč je stejně výborný a nepotřebujete na něj tři druhy masa, ani čtyři hodiny u plotny. Velkým ulehčením je použití mletého masa, které samovolně pustí šťávu a nemusíte předem připravovat vývar a obírat nepříliš libové maso.

Rychlý a zdravý boršč

(množství na opravdu velký hrnec – můžete suroviny ubrat na polovinu)

  • 2 cibule
  • 30g másla
  • 400-500g mletého hovězího masa (ideálně do 10%tuku)
  • 4 lžíce hladké špaldové (nebo pšeničné) mouky
  • 4 bobkové listy
  • 12 kuliček nového koření
  • velký rajský protlak
  • litr hovězího vývaru nebo 2 želatinové bujony s vodou
  • sůl, pepř
  • 1 celer
  • 2 červené řepy
  • 2 petržele
  • 2 velké mrkve
  • malá hlávka zelí
  • 4 větší brambory
  • 4 lžíce vinného octa
  • zakysaná smetana

Připravíme si velký hrnec a rozustíme si v něm máslo. Cibuli nakrájíme na kostičky a necháme ji chvíli opékat na másle. Poté přidáme mleté hovězí maso, opečeme ho a zaprášíme hladkou moukou. V průběhu opékání přidáme do hrnce bobkové listy, nové koření a rajský protlak. Poté směs zalijeme hovězím vývarem nebo přidáme litr vody a bujon. Přisypeme sůl a pepř – do polévky obojího padne celkem dost, není se třeba bát. Polévku přivedeme k varu a začneme postupně čistit zeleninu a přidávat ji do polévky. Začneme celerem, který oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pokračujeme červenou řepou, kterou také oloupeme a nakrájíme na kostičky a přidáme do hrnce. Poté stejně naložíme s petrželí a mrkví. Ze zelí odstraníme krajní povadlé listy, vyřízneme košťál a zbytek nakrájíme na větší kusy. Nakonec oloupeme brambory a nakrájíme je také na kostky a vhodíme do hrnce. Zelenina musí být v polévce vždy ponořená, dle potřeby tedy doléváme do hrnce vodu. Polévku necháme po přidání poslední zeleniny vařit zhruba 30 minut, průběžně kontolujeme, jestli se nevyvařila voda. To, že je boršč hotový, poznáte podle toho, že řepa nebude tvrdá a brambory se budou téměř rozpadat. Nakonec dochutíme polévku vinným octem a vylovíme nové koření a bobkové listy (nové koření obvykle plave na hladině polévky). Pokud je to nutné, polévku ještě dosolíme a dopepříme. Boršč podáváme horký s trochou zakysané smetany.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *