Koláče, bábovky, muffiny,  RECEPTY,  Zdravé/Fitness

Celozrnná galetka s jahodami a rebarborou

Zdravím, ačkoliv jsem vůbec nechtěla dnes žádný příspěvek sdílet a pilně se učit (i když v záloze mám nafocených dobrot dost!), musela jsem názor změnit. Snědla jsem totiž během pár hodin tuhle galetku úplně sama až na jeden kousek. Tudíž se musím během rebarborové sezóny pochlubit a zároveň vám dát skvělý recept, který právě teď můžete využít, za pár dní už rebarbora zase nebude. Překvapilo mě, že koláč do druhého dne nezvlhnul a okraje zůstaly příjemně křupavé, ale ne tvrdé. Přes fakt, že nejsem vyznavač vloček mi tu moc chutnají, jsou nenápadné a křupavé. Rebarboru miluji díky její tradičnosti v našich podmínkách (koláče od babičky) a nakyslosti, kterou dodává i tomuto koláči. A jahody? Jahody jsou srdcová záležitost!

P.S. Omlouvám se za “cool” vážení odměrkami na protein, ale pořád nemám baterky do váhy, pokud vám nebude sympatické použít odměrku na 30g proteinu, nasypte do klasické 90ml vloček a poté stejné množství mouky nebo zkuste navážit 90g a myslím, že i tak těsto dopadne.

Celozrnná galetka s jahodamia  rebarborou

  • 3 odměrky mletých vloček
  • 3 odměrky celozrnné špaldové mouky
  • 3 lžíce stévie (nebo med a troška vody)
  • 30g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 3 lžíce stévie
  • 2 vrchovaté lžíce vaničkového tvarohu
  • 5 stvolů rebarbory
  • 250g jahod
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce stévie(nebo med)
  • 1 vanilkový pudink(prášek)
  • nasekané oříšky nebo mandle

Nejdřívě si připravíme těsto na galetku, smícháme vločky s moukou, stévií, rozpuštěným máslem, tvarohem a většinou vajíčka. Malý zbyteček vajíčka si necháme na potření okrajů. (Já nic nepotřela, protože jsem si to i s miskou rozbila, budete to mít hezčí!) Těsto bude hladké nelepivé a nelámavé, schováme ho na chvilku do lednice. Rebarboru nejdříve omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Přidáme očištěné jahody nakrájené na plátky, vanilkový cukr. stévii a pudinkový prášek. Těsto si na lehce podsypaném válu rozválíme do velkého kruhu, ten přenseme na pečící papír a do středu těsta naneseme ovoce. Okraje necháme lehce volné a poté je přehneme dovnitř přes ovoce. Galetku potřeme po okrajích zbylým vejcem a posypeme oříšky. Pečeme zhruba 45 minut na 180 stupňů, dokud není těsto upečené dokřupava.

P.S. Pokud natrefíte na milovníka ryze sladkého, pokapejte mu galetku medem.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *