Kynuté těsto,  Slané pečení

Domácí špaldové housky

  Minulou neděli jsem byla nastydlá a velmi líná jít nakupovat do Billy (přes ulici samozřejmě), a tak jsem si upekla housky. Pokud máte doma droždí, tak nepotřebujete žádné zvláštní ingredience, které byste doma neměli. Housky byly označeny po testu mého kolegy za výborné, prý je koštovali s manželkou v kombinaci s uherákem, ale mám dělat, že jsem to neslyšela. Vycházím z časopisu Albert, receptu Dity Pecháčkové, používám špaldovou hladkou mouku a delší dobu kynutí.

 

Domácí housky

  • 1 kostka čerstvého droždí
  • 300ml mléka
  • 1 lžička cukru
  • 500g hladké špaldové mouky
  • 1 lžička soli
  • žloutek
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 vejce na potření
  • posypy – kmín, mák

 

Nejdříve si připravíme kvásek – mléko ohřejeme, nadrobíme do něj droždí a přisypeme cukr. Necháme tuto kašičku vzejít a mezitím si mouku smícháme se solí. Když kvásek ožije, tak ho přidáme k mouce, k ní ještě žloutek a přilijeme rozpuštěné máslo. Uhněteme nelepivé těsto a necháme ho na teplém místě minimálně hodinu vykynout. Poté si těsto rozdělíme na 10-12 dílů a každý ještě na tři části, které vyválíme do válečků a spleteme housky stejně jako cop. Kraje stočíme pod housku. Upletené housky vyskládáme a plech vyloženým pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a ještě navrch posypeme solí a mákem nebo jinou posypkou. Ještě necháme dvacet minut kynout a poté v troubě rozehřáté na 180 stupňů upečeme dozlatova.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *