Mazanec v naší rodině dříve dříve pekla jenom moje babička. Nebylo to pečivo, z kterého bych byla nějak nadšená, přišel mi příliš hutný a byly v něm příliš cítit kvasnice. Pak přišla fáze, kdy jsem si oblíbila vlastní kynuté těsto, které vždy nechávám (od kvásku) žít dvě až tři hodiny. Výsledkem je vždy vzdušné jemné těsto, které není vůbec cítit droždím. Když tvořím právě tyto mazance, nechávám těsto kynout stále v jednom bochánku. Odpadává další patlání a za druhé se těsto při pečení tolik nerozlézá. Hrozinky v rumu jsou nezbytnou součástí všech svátků, které se slaví v kruhu rodiny…
Velikonoční mazanec
- 200ml plnotučného mléka
- 30g droždí
- 100g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 500g hladké mouky + na podsypání
- 3 žloutky
- 120g rozpuštěného másla
- rozinky+rum
- 1/2 vejce
- nasekané ořechy/mandle
Nejdříve si jako u všech kynutých těst připravíme kvásek – ohřejeme mléko, aby bylo teplé, přisypeme krupicový cukr a rozdrobíme kvasnice. Počkáme minimálně 15 minut, než začne kvásek žít a bublat. Mezitím si dvě hrsti hrozinek zalijeme rumem a případně lehce zahřejeme v mikrovlnce, aby rum lépe natáhly. Poté vyštracháme velkou mísu, do které nasypeme moukou, přidáme oživený kvásek, žloutky, vanilkový cukr a zchladlé rozpuštěné máslo. Hněteme těsto, přidáme také hrozinky, pomáháme si podsypáváním mouky. Výsledkem je hladké nelepivé těsto, které v míse upravíme do bochánku a mísu zakryjeme utěrkou. Mazanec necháme kynout hodinu a poté ho opatrně přendáme z mísy na plech vyložený pečícím papírem (překlopíme bochánek na dlaň a pak na plech). Pokud bochánek kyne takto konzistentně, udrží si spíše tvar a méně popraská. Mazanec pomažeme rozšlechaným vejcem, nařízneme do křížku ve špičce a posypeme mandlemi či oříšky. Necháme ještě alespoň půl hodiny kynout a poté vložíme do rozehřáté trouby, při 150 stupních pečeme zhruba hodinu. Pokud mazanec příliš tmavne, zakryjte povrch alobalem. Mazanec krájíme, až když je pořádně zchladlý.