Polévky,  RECEPTY

Francouzská cibulačka s parmazánovými krutony

Vánoční svátky se pomalu vytrácí a s nimi i moje bezmezné bezradné poleženíčko v učení. Času je málo, nálady ještě méně, ale je první den nového roku, který bude určitě super, jsem si tím docela jistá protože loni jsem si to vybrala i s úroky. Ačkoliv už dávno nevedu žádná pitomá předsevzetí, jako, že se zbavím všechny čokolády v obou bydlištích a do měsíce budu mít postavu Mirandy Kerr, pokusím se alespoň dnes začít pozitivně a napostovat pěkný příspěvek. Můžete mi fandit, můžete to zkritizovat, v nejhorším se vrhnu na tu čokoládu v šuplíku :D.

img_0034

Francouzská cibulačka s parmazánovými krutony (4 porce)

Mám ráda cibulačku, protože si vždycky vzpomenu na její první vaření – po Vánočních trzích v roce 2012 v bytě mojí kamarádky. Přijely jsme domů teprve okolo desaté a sehnaly přehnaně drahou bílou cibuli. Ale polévka se nakonec povedla, ačkoliv jsem před tím nikdy cibulačku nejedla. Jediný problém byl v tom, že polévky jsme uvařily asi dva litry :D…

  • 4 velké cibule (můžete použít jen bílé či namíchat s červenou)
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 1 kousek hovězího bujonu nebo vývar
  • 1 panák vílého vína
  • tymián
  • krutony-4 plátky toustového chleba, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce strouhaného parmazánu

Nejdříve oloupeme cibuli a nakrájíme ji na tenčí půlměsíčky. V hrnci, který nemá sklony k připalování, rozpustíme máslo s olivovým olejem a poté přisypeme cibuli. Cibuli opékáme do hnědé barvy, která dodá polévce barvu (hlídáme, nepřipálíme). V průběhu opékání přisypeme tymián. Když je cibule světle hnědá, přilijeme víno a vodu či vývar, tak aby cibule byla ponořená. Poté přidáme bujon, sůl a pepř. Polévku vaříme do změknutí cibule zhruba půl hodinky. Ochutnáme, připadně dosolíme či doplníme vodu. Polévku podáváme horkou s topinkami zapečenými se sýrem, s nastrouhaným sýrem, nebo jako já s parmazánovými krutony. Lepší bývá druhý den, kdy se víno rozleží.

Parmazánové krutony – toustový chleba nakrájíme na kostky, promícháme s olivovým olejem a parmazánem. Kostičky rovnoměrně rozprostřemě na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě na 180 stupńů, dokud nekřupou, zhruba deset min.

img_0036 img_0038

img_0048

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *