Bylo nebylo, společné snídaně na Peďáku v Praze. Řešila jsem, co upéct jako hlavní cenu pro šťastlivce, který si vytáhne správný lístek z našeho adventního kalendáře. Když už bylo 20.12. a čtyři dny do Vánoc, rozhodla jsem se pro Vánoční dort. Více vánočních počinů z letošních hektických Vánoc raději nečekejte, Štolu jsem zapomněla vyfotit a to jsem pekla rovnou čtyři, cukroví bylo pomálu a vánočka mi trošku překynula, takže i když byla moc dobrá, z estetického hlediska se do uveřejňování doopravdy nehrnu. Příští rok doufám, bude více času a dopadne to vše o něco lépe.
Vánoční dort (malá kulatá forma 12cm)
- 150g hladké mouky
- 1 lžíce kakaa
- 100g moučkového cukru
- 1 lžička skořice
- 1 lžička perníkového koření
- nastrouhaná kůra z 1/2 pomeranče
- 1 vejce
- 70ml oleje
- 80ml mléka
- 1/2 kypřícího prášku
- 2 hrsti brusinek
- 2 hrsti nasekaných ořechů (vlašské)
- cukrové sněhové vločky
- 60g čokolády (dle výběru, ja požila hořkou+ 20g kávové)
- 2 lžíce másla
V míse smícháme mouku, cukr, koření, kůru z poměranče a kypřící prášek. Poté přidáme vlhké suroviny, tedy olej, mléko a vejce. Řádně promícháme, můžeme použít i mixeer; a poté přisypeme do těsta po hrsti brusinek a ořechu. Hotové těsto vlijeme do formy (buď vyložené pečícím papírem či vymazané a vysypané) a pečeme zhruba 45 min na 150 stupňů. Propečenost můžeme zkontrolovat špejlí.
Když dort zchladne vyklopíme ho z formy a polijeme čokoládovou polevou, kterou jsme připravily rozpuštěním čokolády s máslem. Posypeme zbylými ořechy, jemně nasekanými brusinkami a cukrovými vločkami.
P.S. Korpus můžeme po vytažení z trouby po povrchu propíchat vidličkou a pocákat amarettem, rumem či jinou oblíbenou lihovinou.