Bylo to asi takhle: spousta jablek, žádný váleček a pak ani podložka na válení. Ale nějak se to ustálo a závin byl moc fajn, válela jsem ho rovno na pečícím papíře koncem od šťouchadla na brambory a dovytahovala rukama až bylo těsto průhledné. Když si uvědomíte, že to nevypadá katastroficky, jaký krásný bude teprve váš výtvor!
Fajnovost taženého štrůdlu spočívá v tom, že v mém provedení je superextrarychlý a je i docela zdravý, uznejte že by byla velká škoda ho nezkusit.
Jednoduchý špaldový tažený jablečný štrůdl (1 velká noha)
- 220g hladké špaldové mouky (či jen hladké pšeničné)
- 30ml oleje
- 80ml teplé vody
- špetka soli
- půl lžičky octa
- 1 vejce
- 6 velkých jablek
- 2 lžičky skořice
- 3 lžíce vanilkového pudinkového prášku
- 2 + 2 lžíce krupicové cukru(můžete použít i třtinový)
- 2 hrsti sušených brusinek
- 50g rozpuštěného másla
- hrubě nasekané vlašské ořechy
Nejdříve si připravíme těsto – smícháme mouku, sůl, POLOVINU vejce, olej a teplou vodu a zpracujeme pružné hladké těsto, pokud by se nedařilo, přidejte ještě trochu mouky. Těsto nechtě odležet, spíše na teplejším místě, a poté připravte náplň. Jablka oloupejte, očistěte jadřince a čisté čtvrtky nakrájejte na 1 cm široké plátky. Hotové kousky jablek zasypejte skořicí, 2 lžícemi cukru, vanilkovým pudinkovým práškem a brusinkami a vše pečlivě promíchejte.
Těsto si rozválejte na lehce moukou podsypaném válu (nebo rovnou na pečícím papíře) a poté prsty vytahujte dotenka, až je plát skoro průhledný a opravdu tenký, snažte se neudělat v těstě díru. Těsto maličko pokapejte rozpuštěným okrajem a trochu trošku víc, polovina másla by vám ještě měla zbýt. Poté na plát navršte náplň, buď po celé ploše a stočte (nejdříve zahněte dovnitř budoucí okraje štrůdlu) nebo jako já dejte vše do středu těsto a nejdříve přes náplň přeložte jednu stranu a pak druhou – ale štrůdl bude placatější. Nakonec hotové zavinuté dílo potřete zbylým máslem a dejte péct na 180 stupňů na 10 minut, když těsto zpevní, závin na chvíli vyndejte, potřete zbylou částí vejce, posypte 2 zbylými lžícemi cukru a také nasekanými ořechy, vraťte do trouby a dopékejte dozlatova, cca 20 minut.