Před měsícem jsem poprvé objednala farmářské freschbedýnky a nestačila jsem se divit. První jsem vytáhla zimní jablíčka (která jsem použila na čaj), poté fialové brambory, patizon a topinambury. Byla to velká legrace vymýšlet nová jídla ze zeleniny, na kterou bych se úplně nevrhla. Z topinambur jsem připravovala tuhle polévku, dopředu upozorním, že není pro každého, protože neloupané topinambury mají takový kouřový nádech, stejně jako pohanka… Takže pokud nesnášíte pohanku a pohankovou mouku, nedoporučuji ani tuto polévku. Jinak to je ale fakticky zajímavý a gurmánský zážitek.
Topinamburový krém s koriandrovým olejem
- lžíce olivového oleje
- cibule
- 1/2kg topinambur (očištěných kartáčkem)
- zeleninový gelový bujon
- sůl, pepř
- mletý muškátový oříšek
- 100ml kokosového mléka
- hrst lístků koriandru
- 50ml olivového oleje
V hrnci na olivovém oleji opečeme na kostičky nakrájenou cibuli. Poté přidáme na kousky nakrájené topinambury a krátce opečeme. Vše zalijeme vodou, přidáme zeleninový bujon, trošku soli, pepře a muškátového oříšku. Polévku povaříme 30 minut, poté krém rozmixujeme, přidáme kokosové mléko a případně dosolíme. V mixéru rozdrtíme lístky koriandru a poté je promixujeme s olivovým olejem. Měla by vzniknout jemně zelená emulze. Polévku podáváme ozdobenou lžící koriandrového oleje.