Polévky,  Zdravé/Fitness

Moje Pho bo

Svět se zbláznil a já také propadám vietnamské kuchyni; každý týden u nás musí být na talíři kari, mám nakoupený rýžový papír na závitky a zkouším vařit Pho. Během jarních prázdnin jsme zajížděla do Příbrami a první, co mi můj muž vrazil do ruky po návratu, byly hovězí morkové kosti. Takový menší nátlak na to, abych uvařila polévku. Karta tentokrát padla na Pho, protože jsem ji chtěla zkusit už dlouho – hodně kvalitních surovin, zajímavá příprava a bezlepkové nudle. Recept je poměrně snadný, pokud máte pomalý hrnec, jinak je nutné čas od času zkontrolovat plotnu.

Moje Pho bo

  • 4 kusy morkových kostí
  • 300g hovězího masa (jakékoliv, co je po ruce)
  • 2 červené cibule
  • 2 mrkve
  • 2 kořenové petržele
  • 10 kuliček pepře
  • 2 badyány
  • 5 tobolek kardamonu
  • deset kuliček koriandru
  • špetka skořice
  • 5 hřebíčků
  • kousek zázvoru
  • sůl
  • 300g minutkového hovězího masa (steak/medailonky)
  • 150g širokých rýžových nudlí
  • chilli papričky
  • červená cibule
  • limeta
  • čerstvý koriandr

 

Kosti a hovězí maso na vývar omyjeme, vložíme do hrnce (ideálně pomalého) a zalijeme vodou tak, aby vše bylo ponořené. Poté do hrnce přihodíme dvě oloupané a rozpůlené červené cibule (pro barvu) a omyté a přepůlené petržele. Poté vhodíme do hrnce postupně všechno koření – badyány, kardamon, koriandr, skořici, hřebíček a na kousky nakrájený zázvor. Přidáme trošku soli a přivedeme k varu, ten držíme na mírném stupni a vaříme alespoň 5 hodin. Práci velmi usnadní pomaly hrnec. Poté vyndáme kosti a maso (to si ještě můžeme nechat do polévky, ale tradične se to tak nedělá) a vývar přecedíme přes jemné sítko nebo látku,dle síly ho můžeme ještě rozředit vodou nebo naopak svařit. Zbylou zeleninu a koření vyhodíme a již čistý vývar přivedeme k varu a případně ho dosolíme. Bokem si uvaříme rýžové nudle, obvykle stačí přivést osolenou vodu k varu a nudle nechat několik minut namáčet. Uvařené nudle necháme v misce s vlažnou vodou, aby neoschly. Připravíme si minutkové hovězí, které očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Nakrájíme si také suroviny k podávání – cibuli na tenká půlkolečka, chilli na drobné kousky, limetu na kolečka a koriandr opláchneme vodou. Polévku dotváříme po jednotlivých porcích. Na dno misky nebo talíře dáme hrst rýžových nudlí, na ně porci masa a vše přelijeme opravdu horkým vývarem. Maso se nám musí ihned dovařit. Poté ozdobíme cibulí, chilli, limetou a koriandrem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *