- Tenhle brownie dort má “kradený” recept z blogu Laskominy od Maryny, je to skvělý recept bez mouky a s opravdu malým množstvím cukru. Celé léto jsem ho kdysi dávno pekla pro kavárnu Riviéra, ani už nespočítám kolik to bylo dortu… Dalším bonusem je to, že příprava dortu netrvá dlouho a i počet ingrediencí není nijak vysoký. Užijte si aspoň trochu domácí pohody v tomhle nečase s horkou kávou a něčím na nervy 🙂
Nemesis – čokoládový dort bez mouky
- 100g moučkového třtinového cukru
- 75ml vody
- 250g hořké čokolády 70% kakaa
- 150g másla
- 4 vejce
- špetka soli
- lžička citrónové šťávy
- 125g mascarpone
- 200ml smetany na šlehání
- lžíce třtinového moučkového cukru
- drobné ovoce – borůvky, maliny(já použila lyofizované)
Nejdříve smícháme 65g moučkového třtinového cukru s vodou a provaříme v kastrůlku dokud se cukr nerozpustí. Poté stáhneme plamen a přidáme nalámanou čokoládu a nakrájené máslo, vaříme za stálého míchání dokud nevznikne hladká směs. Hotový čokoládový základ odložíme. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky, které odložíme. Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu a poté prošleháme do tuhé směsi se zbytkem (35g) třtinového cukru. Nakonec k bílkovému sněhu krátce přišleháme žloutky. Poté stěrkou k bílkové směsi přimícháme čokoládovou. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem, dno a proužky také boky, do formy rozetřeme hotové těsto. Dort pečeme v troubě vyhřáté na 175 stupňů zhruba 35 minut. Poté dort necháme při pokojové teplotě vychladnout a poté ho dáme alespoň na čtyři hodiny do lednice. Dort vyklopíme a poté ho ozdobíme mascarpone vyšlehaným se smetanou a lžící moučkového cukru. Povrch ozdobíme drobným ovocem.
One Comment
Veronika
Dobrý den,
Šlo by dort udělat i na plech? Jaký by pak byl poměr surovin?
Děkuji za odpověď.