Předkrmy a hlavní jídla,  RECEPTY,  Zdravé/Fitness

Smažená rýže Nasi goreng

  Je podzim a u nás frčí asijská kuchyně, hodně zeleniny a pálivosti… Jídlo, které zahřeje nejen žaludek. I když jsme velcí milovníci thajského kari (do té míry, že ho máme a talíři během zimy tak 10x za měsíc), tak někdy sáhneme i po jiných receptech. Naposledy to byla skvělá laksa, teď se jedná o snadnou smaženou rýži, u které spotřebujete přebytky staré rýže z lednice.  Na recept není třeba nic specifického kromě ústřicové omáčky, kterou lze koupit v každé vietnamské večerce.

Smažená rýže Nasi goreng (2 porce)

  • větší kuřecí prso
  • sůl
  • lžička sladké papriky
  • sezamový olej
  • červená cibule
  • červená paprika
  • 2 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • chilli paprička
  • 300g uvařené rýže(100g v suchém stavu)
  • 3 lžíce chilli omáčky
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce ústřicové omáčky
  • 2 vejce
  • limeta
  • hrst koriandru

Nejdříve si očistíme kuřecí maso, nakrájíme ho na menší kousky, které lehce posolíme a posypeme sladkou paprikou. Maso opečeme na dvou lžících oleje, a když je hotové, doložíme stranou. Na pánvi si rozehřejeme další dvě lžíce oleje a opečeme na něm zeleninu – cibuli nakrájenou na klínky, mrkev nakrájenou na tenké nudličky a papriku nakrájenou na tenké proužky. Když je zelenina trochu opečená přidáme nasekaný česnek a nasekanou chilli papričku. Když je zelenina změklá, přisypeme rýži a hotové maso, a dvě minuty opékáme. V misce smícháme chilli omáčku, sójovou a ústřicovou omáčku a dvě lžíce vody. Směs vlijeme k rýži a pořádně promícháme. Když se voda z pokrmu vypaří a rýže opeče, je pokrm hotový. Ochutnáme a případně dosolíme. Nakonec si ještě připravíme z odložených vajec volská oka. Smaženou rýži Nasi Goreng servírujeme s usmaženými volským oky, koriandrem a limetou.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *