Předkrmy a hlavní jídla,  RECEPTY

Maso po řecku a focaccia

  Jedno z nejoblíbenějších jídel, kuřecí s rajčátky a balkánem pečené v alobalovém balíčku, který výborně zaizoluje všechnu šťávu jídla. Focaccia, která je křupavá a uprostřed lehce měkká a voní olivovým olejem a parmazánem, a pěkně se namáčí do šťávy, co pustilo maso a rajčata. Boží a úplně nejvíce letní jídlo! Pokud máte rádi černé olivy, nebojte se jich pár přihodit, rozhodně nebudete zklamaní :).

Maso po řecku a focaccia

  • 500g hladké mouky+na podsypání
  • 100ml olivového oleje (použila jsem lák z hermelínů)+na potření
  • 200ml teplé vody
  • 1,5 sáčku sušeného droždí (nebo polovina kostky čerstvého)
  • lžička soli
  • tymián
  • parmazán
  • hrubozrnná sůl

Najdeme velkou mísu do které nalijeme vodu a olej. Poté přidáme droždí a rozmícháme. Následně dosypeme mouku a sůl a ze všeho zpracujeme hladké nelepivé těsto. Necháme ho zhruba hodinu kynout na teplém místě. Když vykyne, rozdělíme ho na dva stejné kusy, ze kterých vyválíme asi centimetr vysokou placku. Obě placky přeneseme na plechy vyložené pečícím papírem a necháme znvu kynout. Když se těsto zvedne, uděláme v něm prsty důlky, potřeme ho olivovým olejem, posypeme tymiánem, parmazánem a hrubozrnnou solí. Placky pečeme zhruba 45 minut na 180 stupňů, musí být zlatavé a křupavé.

 

  • 1kg kuřecích prsou
  • 4 lžíce olivový olej
  • oregano
  • tymián
  • sůl
  • 1kg rajčat
  • 200g balkánského sýra
  • volitelně černé olivy

Nejprve si očistíme kuřecí prsa a nakrájíme je na menší řízečky, ke kterým přidáme oregáno, tymián a sůl (množství oregána a tymiánu záleží na tom, jak moc máte rádi bylinky, můžete použít lžičku i lžíci). Okořeněné maso opečeme na dvou lžících oleje. Pekáček si vyložíme pečlivě alobalem a maso na něj rozprostřeme, poté pokladame rozčtvrcenými a rozpůlenými rajčaty a podrobíme balkánský sýrem. Nakonec lehce zakapeme olivovým olejem, případně přidáme i olivy. I povrch zabaláme do alobalu, aby vznikl balíček. Pečeme hodinu na 180 stupňů.

P.S. Místo velkého balíčku můžeme vytvořit malé monoporce pro každého strávníka.

P.P.S. Bylo to dobré, až se mi z toho zamlžil foťák.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *